• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
19:04 - 10 Μαρ 2011

Χρέος και ελλείμματα καθόρισαν τις διεθνείς αγορές

Για ακόμη μία μέρα πρωταγωνιστές των διεθνών αγορών σήμερα δεν ήταν οι επιχειρήσεις αλλά οι οικονομίες των χωρών, με την υποβάθμιση της Ισπανίας να μονοπωλεί τα κίνητρα των συναλλαγών, ένα μόλις 24ωρο πριν την έναρξη της προπαρασκευαστικής συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Παράλληλα, ο ακριβός δανεισμός και της Ιταλίας, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η γραμμή που χωρίζει τον πυρήνα της ευρωζώνης από την κρίση της περιφέρειας είναι πολύ λεπτή.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,55% στις 5.845 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 3.963 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,96% στις 7.063 μονάδες. Λίγο πιο πάνω από το 1,38 και συγκεκριμένα στα 1,3814 δολάρια υποχωρεί αυτή την ώρα το ευρώ, στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Στο κόκκινο και η Wall, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία, που δείχνουν άνοδο της ανεργίας και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχει απώλειες 1,39% στις 12.043 μονάδες, o Nasdaq χάνει 1,57% στις 2.708 μονάδες και o S&P 500 υποχωρεί 1,41% στις 1.301 μονάδες.

"Βαρίδι” στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων αποτελούν και οι ενισχυμένες τιμές του αργού πετρελαίου και του τύπου brent στα 103 και 114 δολάρια, αντίστοιχα, γεγονός το οποίο επιφέρει στην επιφάνεια εκ νέου ανησυχίες, την ώρα που η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ακόμα εκτός ελέγχου. Ταυτόχρονα, το "βλέμμα" είναι στραμμένο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα θέσουν επί "τάπητος" το συνολικό πακέτο μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.

Έπειτα από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και έξι ελληνικών τραπεζών, σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's "χτύπησε" και την Ισπανία, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα στο Aa2 από Aa. Αρνητικό παραμένει το outlook. Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στην ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας, ενώ επικαλείται παράλληλα και την ανικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Συνολικά 11 δισ. ευρώ, με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων τρίμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, άντλησε σήμερα η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας. Συγκεκριμένα, το ιταλικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας ομολόγων τρίμηνης διάρκειας. Ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 2,42 από 2,63 (στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία), ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,034%, από 0,683% στην προηγούμενη.Επίσης, αντλήθηκαν 7,5 δις. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 12μηνης διάρκειας, με συντελεστή κάλυψης 1,43 από 1,64 και απόδοση 2,098% από 1,862% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 7,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας τον Ιανουάριο από 19,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίνωση κατά 11,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 1% σε μηνιαία βάση στα 82,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 70,6 δισ. ευρώ.

Tο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 15,1% τον Ιανουάριο το 2011 σε 46,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας σήμερα. Το έλλειμμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, παρά το ότι οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολίτων της Wall Street για έλλειμμα ύψους 41,5 δισ. δολαρίων. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,2% τον Ιανουάριο, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 1993, ξεπερνώντας εύκολα κατά 2,7% αύξηση των εξαγωγών.