• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:21 - 23 Δεκ 2008

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς ευφορία προκάλεσε η ανακοίνωση για επικείμενη συνεργασία μεταξύ Vodafone και Deutsche Telekom, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ηγείται των κερδών. Κέρδη καταγράφει και ο τραπεζικός κλάδος. Από την άλλη η νέα αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος μειώνει τις προοπτικές για τα κέρδη των εταιριών που εξάγουν προϊόντα, ενώ η νέα υποχώρηση των τιμών σε πετρέλαιο και μέταλλα συμπαρασύρει χαμηλά τις εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,83% στις 4.287,46 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 3.180,88 μονάδες με κέρδη 0,94% και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,17% στις 4.647,02 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,7%, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 0,7%.

Ευφορία προκάλεσε η είδηση ότι επίκειται συμμαχία με τη βρετανική Vodafone του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Deutsche Telekom για τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών για πρόσβαση σε Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.

Οι δύο όμιλοι σκοπεύουν να αναπτύξουν δύο πρότζεκτ στη Γερμανία για την εγκατάσταση του εν λόγω δικτύου, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετεί 100.000 νοικοκυριά, δήλωσε ο Τιμόθεους Χότγκες, υπεύθυνος των δραστηριοτήτων σταθερής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom, διευκρινίζοντας ότι η Deutsche Telekom δεν επιθυμεί να μονοπωλήσει τα νέα αυτά δίκτυα.

Ακόμη, ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος με τη UBS να καταγράφει άνοδο 2%.

Από την άλλη η Air Liquide και η Royal Philips Electronics, οι οποίες εξάγουν σημαντικό μέρος των προϊόντων τους στη Βόρειο Αμερική, κινούνται στο «κόκκινο». Απώλειες καταγράφουν και οι εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων, με τη StatoilHydro και τη Rio Tinto να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Σε αρνητική τροχιά κινούνται οι μετοχές της UniCredit, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας υποβαθμίστηκε σε «διακράτηση» από «αγορά» από την Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων επιδεινώνεται.

Ακόμη, απαισιοδοξία προκαλεί στους κύκλους των επενδυτών η φημολογία ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor ενδέχεται να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή για την ίδια κίνηση, τις περικοπές του προσωπικού της στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ασίας, η οποία δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε απολύσεις στις ΗΠΑ κατά τα 24 χρόνια που δραστηριοποιείται εκεί, εξετάζει διάφορες επιλογές μείωσης των δαπανών της,

Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η αναστολή εργασίας στη μονάδα κατασκευής του Prius στο Μισισίπι, η αδρανοποίηση ενός εργοστασίου φορτηγών στο Τέξας για 15 εβδομάδες και η μείωση της παραγωγής της στις ΗΠΑ και τον Καναδά τον επόμενο μήνα.

«Αν δεν δούμε μια ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μελετήσουν το ενδεχόμενο των απολύσεων», επισημαίνουν οι αναλυτές, ενώ ο Τζιμ Γουάιζμαν, ανώτατο στέλεχος μονάδας της Toyota στις ΗΠΑ σημειώνει πως «οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν μπορούν να αποκλειστούν, τη στιγμή που οι πωλήσεις συνεχίζουν να υποχωρούν».