• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:54 - 25 Φεβ 2009

Αλμούνια: «Δεν θα στραφεί καμία χώρα της Ε.Ε. στο ΔΝΤ»

«Μηδενική είναι η αποχώρηση κράτους μέλους από την Ευρωζώνη», σημείωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος, ενώ παράλληλα προέβλεψε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα αφερεγγυότητας στην ζώνη του ευρώ.

Εμφανίστηκε ακόμη βέβαιος ότι η πιθανότητα να στραφεί κάποιο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μηδενική, «γιατί πολιτικά είναι απίθανη».

Όσον αφορά τα προβλήματα των τραπεζών, τόνισε πως η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί στο μέλλον την κατάρρευση κανενός ιδρύματος, όπως η Lehman Brothers. Σημείωσε όμως ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι μια εναλλακτική για τις κυβερνήσεις στα πλαίσια των προσπαθειών τους να «καθαρίσουν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα λεγόμενα τοξικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Πάντως, όσον αφορά την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ευρω-ομολόγου ο επικεφαλής του γερμανικού οργανισμού δημοσίου χρέους, Καρλ Χάιντς Ντάουμπε τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν αναμένεται να υλοποιηθεί, γιατί υπάρχουν 16 χώρες στην Ευρωζώνη, η κάθε μία με διαφορετική δημοσιονομική κατάσταση».