"Η αποστολή του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι οικονομικές επιδόσεις ήταν καλές ως τα τέλη Ιουνίου και ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί", τόνισε ο Φράνκς.
"Όταν οι ρουμανικές αρχές εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα δώσει την έγκρισή του στην αποδέσμευση ενός νέου τμήματος του δανείου", πρόσθεσε.
Ο Φρανκς κάλεσε το Βουκουρέστι να διατηρήσει το "ιδιαίτερα δραστικό" πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο, το οποίο προβλέπει κυρίως περικοπές της τάξης του 25% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24%.
"Εάν διατηρήσουμε τα μέτρα αυτά, δεν θα χρειάζεται πλέον να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις στους φόρους, ούτε σε μειώσεις των μισθών και των συντάξεων", τόνισε.
Η Ρουμανία έλαβε τον Μάιο του 2009 συνολική βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, δεσμευόμενη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη μείωση στο 6,8% του δημοσίου ελλείμματός της.