"Απομακρύνετε το τζαμί". Με ανάλογου ύφους αντιισλαμικά συνθήματα, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή κατά της ανέγερσης ισλαμικού κέντρου και τεμένους κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν να μην γίνει με κανένα τρόπο το κέντρο σε εκείνο το σημείο ή τουλάχιστον να μεταφερθεί αλλού. Αρκετοί είχαν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και δήλωναν ότι η ανέγερση του κέντρου θα είναι μεγάλο πλήγμα για τους ίδιους. Το κέντρο, το οποίο είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της κατασκευής, βρίσκεται δύο τετράγωνα από το Ground Zero.
Την ίδια ώρα σε αντιδιαδήλωση σε άλλο σημείο, μικρότερος αριθμός πολιτών ζητούσε να τερματιστεί ο ρατσιστικός φόβος για το Ισλάμ και τους Άραβες.
Η αστυνομία κράτησε τις δύο ομάδες σε απόσταση και δεν καταγράφηκαν επεισόδια, παρά μόνο μερικές φραστικές αντιπαραθέσεις.
Σημειωτέον πως το ζήτημα έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και έχει θέσει εκ νέου το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μουσουλμάνων να χτίσουν εκεί το κέντρο αν και, πέρα από μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων, αντιτίθενται και στελέχη των Δημοκρατικών.
Τελευταία τροποποίηση στις 23/08/2010 - 14:18