• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
08:26 - 18 Μαρ 2011

Ιαπωνία: Δειλές ελπίδες για αποφυγή πυρηνικού ολέθρου

Αναπτερώνονται οι ελπίδες πως τα χειρότερα μπορούν να αποφευχθούν όσον αφορά την έκλυση ραδιενεργειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα, καθώς εντείνονται οι επίγειες και από αέρος προσπάθειες των ιαπώνων προκειμένου να τους διατηρήσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Ωστόσο κανείς δεν ελπίζει πως η κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα,
«Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας Γκρέγκορι Τζάσκο.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια «λύση Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο, ενώ και η TEMCO δηλώνει ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμέντο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Ιάπωνα Κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γιούκιο Εντάνο, όσον αφορά την κατάσταση των αντιδραστήρων 5 και 6, ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Επίσης γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν σήμερα οι αντλίες νερού σε δύο αντιδραστήρες μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης τους. Ο κ. Ενάνο είπε ακόμη ότι αναμένεται σήμερα ότι πυροσβεστικές αντλίες του στρατού θα ρίξουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 1, καθώς το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμου του πιστεύεται πως μειώνεται.

Όσον αφορά την έκλυση ραδιενέργειας, από την Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ εκτίμησε ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.


Ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι στο Τόκιο μένουν σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια τους αν και οι άνεμοι που πνέουν θα ήταν πιθανό να μετέφεραν το μολυσμένο καπνό ή ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πόλη, προς τον Ειρηνικό ωκεανό.

 

Εν τω μεταξύ και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συστήνει στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία:

και σε ακτίνα 80km από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, ότι πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν και σε όσους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους δεν είναι εφικτή συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.




Τελευταία τροποποίηση στις 18/03/2011 - 08:49