• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Οργή στην Ινδία για την κατάργηση χαρτονομισμάτων
18:44 - 28 Νοε 2016

Οργή στην Ινδία για την κατάργηση χαρτονομισμάτων

Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί διαδήλωσαν σε όλη την χώρα τη Δευτέρα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων.

Έχουν περάσει 20 ημέρες από τότε που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι τα δύο χαρτονομίσματα αποσύρονται από την κυκλοφορία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Οι μεγάλες ελλείψεις στα νέα χαρτονομίσματα των 500 και 2.000 ρουπίων, τα οποία αντικατέστησαν τα παλιά, έχουν προκαλέσει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας και ουρές έξω από τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Skynews, πολλές τράπεζες έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία για να αντιμετωπίσουν την οργή των πελατών, ενώ πάνω από 70 άτομα έχουν πεθάνει περιμένοντας σε ουρές έξω από υποκαταστήματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποκάλεσαν τη Δευτέρα «ημέρα οργής», έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την διαδικασία ανταλλαγής των χαρτονομισμάτων.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού μπορεί να μείωσει το ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.