• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
20:21 - 05 Σεπ 2007

Ο φόβος των subprimes σκιάζει και πάλι τις διεθνείς αγορές

Έσπασαν την ανοδική πορεία των τελευταίων 5 ημερών οι ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της αύξησης στο κόστος δανεισμού που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου των Η.Π.Α. και πρόκειται να πλήξει τα κέρδη των τραπεζών. Μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη Wall Street.

Ειδικότερα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,66% στις 6.270,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 2,14% στις 5.551,55 μονάδες και ο DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,73% στις 7.588,03 μονάδες.

Η Bradford & Bingley ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Lehman Brothers μείωσε τις συστάσεις της για τις μετοχές των βρετανικών εταιριών χορήγησης στεγαστικών δανείων υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού μπορεί να βλάψει τα κέρδη τους.

Επίσης η Societe Generale και η Northern Rock υποχώρησαν μετά τη μείωση της αξιολόγησής τους από τη Lehman.

Οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών και δεν συμβουλεύουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές αυτή τη στιγμή. Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η επερχόμενη περίοδος αποτελεσμάτων, καθώς δεν έχει ακόμα αποσαφυνιστεί το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσαν τα subprime δάνεια.

Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού του ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό έξι ετών αυξάνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παροχή περισσότερων κεφαλαίων στο πιστωτικό σύστημα. Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την πορεία των αγορών και θα παρέμβει όποτε χρειαστεί για να εξομαλυνθεί η πορεία τους. Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας διπλασίασε το ποσό των χρημάτων που χορήγησε τον προηγούμενο μήνα στο σύστημα, λόγω των ανησυχιών για έλλειψη ρευστού στην πιστωτική αγορά. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της BOE, η τράπεζα θα χορηγήσει 2,29 δισ. ευρώ τον τρέχοντα μήνα, μετά από προσφορά 880 εκατ. στερλινών την 1η Αυγούστου. Επίσης αμετάβλητο στο 5,75% αναμένεται να διατηρηθεί και το επιτόκιο της στερλίνας.

Ισχυρές οι απώλειες στη Wall Street

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 12,2% και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των Η.Π.Α. και η J&P Morgan, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα οδηγούν τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου χαμηλότερα.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,15% στις 13.294,49 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,68% στις 2.612,57 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,14% στις 1.472,43 μονάδες.

Η Lehman Brothers και η Morgan Stanley κινούνται πτωτικά, καθώς η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας σε έκθεση της ότι αναμένει συρρίκνωση των εσόδων από τις πάγιες δραστηριότητές τους.

Πτωτική τάση καταγράφει και η Mattel, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής παιχνιδιών μετά την τρίτη ανάκληση κινεζικών προϊόντων μέσα σε 5 εβδομάδες.

Αυξημένη πιθανότητα ύφεσης εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς οι επιχειρήσεις απομακρύνονται από τις προβλέψεις για τα κέρδη τους και τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, κάτι που δημιουργεί φόβο για ένα ακόμη «ξεπούλημα».

Ο Ο.Ο.Σ.Α. μείωσε τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη των Η.Π.Α. σε ένα 1,9% από την αρχική πρόβλεψη του Μαϊου για 2,1%.

Οι εκτιμήσεις της Citigroup για Lehman και Morgan Stanley

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη τρίτου τριμήνου των Lehman Brothers και Morgan Stanley η Citigroup, η οποία αναφέρει σε έκθεση της ότι αναμένει συρρίκνωση των εσόδων από τις πάγιες δραστηριότητές τους.

Όσον αφορά στην Goldman Sachs, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη της θα ενισχυθούν κυρίως λόγω της πώλησης περιουσιακού της στοιχείου.

Η Citigroup αναφέρει ότι προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τρίτου τριμήνου της Lehman στα 1,40 δολάρια από 1,95 δολάρια. Σημειώνεται ότι για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα τα κέρδη της κινήθηκαν στα 1,57 δολάρια.

Σχετικά με την Morgan Stanley ο διεθνής οίκος προβλέπει κέρδη ύψους 1,60 δολαρίων ανά μετοχή, από 1,75 δολάρια προηγουμένως.

ΗΠΑ: «Βουτιά» στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

Σε χαμηλό εξαετίας υποχώρησαν οι εκκρεμείς πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στι