• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:37 - 07 Δεκ 2007

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη - Τα μάκρο περιμένει η Wall

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζας και τους εξωγωγείς να κρατούν τα «ηνία» στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου να «παγώσουν» τα επιτόκια των subprime δανείων για πέντε έτη με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα για την πορεία της οικονομίας.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών παρουσιάζουν μικρές μεταβολές καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 1,24% στις 6.566,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 1,08% στις 5.735,20 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,77% στις ξεπερνώντας τις 8.000 μονάδες και ειδικότερα στις 8.001,77.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων για ορισμένα ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπους σε μία προσπάθεια να «αναχαιτιστεί» ο αυξανόμενος αριθμός κατασχέσεων κατοικιών στη χώρα.

Η συμφωνία επικεντρώθηκε στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία θα αναπροσαρμοζόταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο 2010. Η αγορά κατοικίας διανύει την τρίτη χρονιά ύφεσης και απειλεί πλέον άμεσα την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Σχολιάζοντας την λήψη μέτρων για την αγορά των subprimes που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μία αξιοπρεπής απάντηση σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλά και μία προσωρινή «παρηγοριά» για εκείνους που ανησυχούν ότι οι Αμερικανοί θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η HSBC Holdings, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα από πλευράς κεφαλαίου και η γαλλική Societe Generale καταγράφουν κέρδη.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Deutsche Telekom μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μερίσματος της για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Σημαντικά κέρδη και για την Munich Re, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Cevian Capital, σουηδική εταιρεία επενδύσεων έχει αγοράσει μερίδιο της τάξεως του 3%.

Ξεπέρασε τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μήνα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, και έδωσε το ρυθμό της ανόδου και για τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.