Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τονίζει: «Το ΔΠΔ καταδικάζει τη δημοσίευση από τις ΗΠΑ διατάγματος το οποίο έχει στόχο να επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη του και να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο. Το Δικαστήριο στηρίζει απόλυτα το προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη και να ξαναδίνει ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα ωμοτήτων σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που του ζητείται» και καταλήγει «Καλούμε τις 125 χώρες μέλη, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα κράτη του κόσμου να ενωθούν υπέρ της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Χθες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλει κυρώσεις στο ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και του στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ».
Στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΠΔ και σε άλλους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και σε στενούς τους συγγενείς αλλά και σε όποιον θεωρείται ότι συνεργάστηκε με έρευνες του Δικαστηρίου, ενώ παγώνουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ.






