• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μερτς: Δεν αποκλείει κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για την άμυνα
17:20 - 09 Μάι 2025

Μερτς: Δεν αποκλείει κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για την άμυνα

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν απέκλεισε τον κοινό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (9/5), αλλά δήλωσε ότι πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του παγκόσμιου χρέους.

Επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες για πρώτη φορά ως καγκελάριος, ο Μερτς δήλωσε επίσης ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος για το μέλλον του ΝΑΤΟ από ό,τι τον Φεβρουάριο, όταν είχε αμφισβητήσει αν η συμμαχία που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας θα εξακολουθήσει να υφίσταται με την τρέχουσα μορφή της όταν οι ηγέτες της συναντηθούν τον Ιούνιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Απαραίτητη η Αμερική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Είπε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι δεν θα τους προστατεύσει εάν δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα, έχει πλέον αναγνωρίσει ότι οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

«Η Αμερική είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης - σήμερα και για πολύ καιρό ακόμη», δήλωσε ο Μερτς στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που σήμερα μπορώ να καταλήξω σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το μέλλον του ΝΑΤΟ».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εχθρότητά της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τους φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην έρθουν σε βοήθεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, έχουν ωθήσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να υποσχεθούν να κάνουν ακόμη περισσότερα.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τον κοινό δανεισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Ωστόσο, η δημοσιονομικά επιφυλακτική Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει παραδοσιακά απορρίψει τον κοινό δανεισμό, με εξαίρεση τη διάρκεια της πανδημίας COVID, όταν χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση έργων ανάκαμψης.

Αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο Μερτς ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη (6/5), δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν ήθελε να προκαταλάβει τις συζητήσεις στην κυβέρνησή του και την ΕΕ σχετικά με τις διάφορες επιλογές χρηματοδότησης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το κοινό χρέος, είπε ότι η κατευθυντήρια αρχή πρέπει να παραμείνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνει χρέος μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χωρίς να πει αν θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται ως τέτοια.

«Είχαμε την εξαιρετική κατάσταση της πανδημίας του κοροναϊού και τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα μεγάλη πρόκληση: τη δημιουργία - ή την αποκατάσταση - της αμυντικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μερτς.

«Ψάχνουμε τρόπους για να το χρηματοδοτήσουμε».

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, προώθησε μια ιστορική δημοσιονομική δέσμη μέτρων στο κοινοβούλιο που θα επέτρεπε στην κυβέρνησή του να αυξήσει απότομα τις εθνικές αμυντικές δαπάνες, υποδηλώνοντας ότι θα τηρούσε μια πιο διεκδικητική στάση στον τομέα της άμυνας σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Ο Μερτς είναι επίσης συντηρητικός που υποστηρίζει εδώ και καιρό τη δημοσιονομική ορθότητα. Δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί για το συνεχώς αυξανόμενο εθνικό χρέος σε όλο τον κόσμο - όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Και αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο καιρό θα είναι δυνατόν όχι μόνο να αναχρηματοδοτηθεί το ίδιο το χρέος αλλά και να χρηματοδοτηθούν οι πληρωμές των τόκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε χρέος επ' αόριστον», δήλωσε.

Το γερμανικό χρέος είναι λίγο πάνω από το 60% του ΑΕΠ - το μισό του επιπέδου των ΗΠΑ και τα δύο τρίτα του μέσου όρου της ευρωζώνης.