• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Britannia Card: Η πρόταση του Reform UK για τη φορολόγηση των πλουσίων στη Βρετανία
15:46 - 23 Ιουν 2025

Britannia Card: Η πρόταση του Reform UK για τη φορολόγηση των πλουσίων στη Βρετανία

Το λαϊκιστικό κόμμα Reform UK της Βρετανίας παρουσίασε σχέδια για την προσφορά μιας «Britannia Card» σε πλούσιους, η οποία θα τους παρέχει απαλλαγή από το φόρο επί του διεθνούς πλούτου, εισοδήματος ή κερδών για 10 χρόνια, με εφάπαξ πληρωμή 250.000 λιρών.

Η πολιτική αυτή ανοίγει ένα νέο μέτωπο μάχης ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών με το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας. Η κυβέρνηση έχει καταργήσει τις απαλλαγές για τους μη μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι για μεγάλο χρονικό σιάτημα πλήρωναν ελάχιστους ή καθόλου φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χρήματα που κέρδιζαν στο εξωτερικό.

Ο Nigel Farage είπε ότι η αλλαγή θα οδηγήσει στη διανομή των 250.000 λιρών στο 10% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Βρετανία. «Ως κόμμα, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες, όσο το δυνατόν περισσότερους ριψοκίνδυνους, όσο το δυνατόν περισσότερους δημιουργούς θέσεων εργασίας, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που πληρώνουν πολλούς φόρους, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά – θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στη χώρα μας και για αυτό σήμερα παρουσιάζουμε την ιδέα της Britannia Card», είπε.

Πέρυσι, περίπου 10.800 πλούσιοι άνθρωποι, μερικοί μη μόνιμοι κάτοικοι και μερικοί Βρετανοί, έφυγαν από τη χώρα, δήλωσε, χρησιμοποιώντας ένα στοιχείο που έχει αμφισβητηθεί ως ανακριβές από το Tax Justice Network.

«Κάνουμε, επίσης, κάτι με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, που απευθύνεται σε όσους εργάζονται», είπε ο Farage και πρόσθεσε: «Έτσι, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ της λήψης επιδομάτων και της εργασίας, αυτή η πολιτική θα συμβάλει άμεσα σε αυτό».

Απαντώντας στην πολιτική αυτή, η βρετανίδα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Reform ανακοίνωσε «μείωση φόρων για ξένους δισεκατομμυριούχους. Αυτό θα σήμαινε είτε ότι οι φόροι για τους απλούς εργαζόμενους θα έπρεπε να αυξηθούν για να αντισταθμιστεί η έλλειψη εσόδων, είτε ότι το Reform θα έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες», είπε.