Ο Dow ενισχύεται 0,34%, στις 12.875,74 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.503,68 μονάδες, με κέρδη 0,34% και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,41%, στις 1.408,84 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αύξηση 0,2%, παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο, παρουσιάζοντας ενίσχυση 3,9% στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,2%.
Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων παρέμειναν αμετάβλητες για το μήνα Απρίλιο μετά την αύξηση κατά 1,9% που είχαν παρουσιάσει τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,9% με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 χρόνων.
Θετικά ήταν τα νέα και από το μέτωπο των αποτελεσμάτων. Οι ζημίες της Freddie Mac στο α τρίμηνο του 2008, ανήλθαν στα 151 εκατ. δολάρια, ή 0,66 δολάρια ανά μετοχή, έναντι ζημιών 133 εκατ. δολαρίων, ή 0,46 δολαρίων ανά μετοχή που παρουσίασε η εταιρεία στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας και η πιστωτική κρίση της στοίχησαν σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια στο α τρίμηνο, ωστόσο οι επιδόσεις της ήταν τελικά καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κυμαίνονταν στα 0,91 δολάρια ανά μετοχή.
Ανάλογο είναι το κλίμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μετά και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της BNP Paribas και της ΕΑDS.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,17% στις 6.222,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,54% στις 5.025,78 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,08% στις 7.066,18 μονάδες.
Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της BNP Paribas, της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας σημείωσαν πτώση κατά 21%, μετά και τις «βίαιες» συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές και οδήγησαν τους τραπεζικούς ομίλους σε διαγραφές ζημιών. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 198, δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,62 δισ. ευρώ.
Θετικά τα νέα και για την European Aeronautic, Defence & Space (ΕΑDS) που επεστρεψε στην κερδοφορία, καθώς η μονάδα της Airbus SAS κατάφερε να κάνει περισσότερες παραδόσεις αεροσκαφών. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ ή 35 λεπτά ανά μετοχή από ζημίες 10 εκατ. ευρώ ή 1 λεπτού ανά μετοχή που είχε εμφανίσει για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.Τα μεγέθη ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 210 εκατ. ευρώ.
Τους δείκτες στηρίζει και η κινητικότητα που εκδηλώνεται στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Ράλι καταγράφει η μετοχή της BHP Billiton, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την κινέζική Chinalco να ενδιαφέρεται για απόκτηση μεριδίου στην εταιρεία.



