Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Truth Social, οι οποίες διαπραγματεύονται με τον κωδικό DJT, σημείωναν άλμα 6,5% στις πρωινές συναλλαγές. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέχει έμμεσα 114.750.000 μετοχές της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα ανακλητό καταπίστευμα, όπως αναφέρει το CNBC.
Το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα είναι γνωστό ως Truth.Fi και θα ξεκινήσει με έως και 250 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία, τα οποία θα φυλάσσονται στη χρηματιστηριακή εταιρεία Charles Schwab, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε προσαρμοσμένα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και κρυπτονομίσματα, μεταξύ άλλων επενδυτικών οχημάτων.
Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των δικών της επενδυτικών οχημάτων, αργότερα φέτος.
Οι στόχοι της επέκτασης
«Το Truth.Fi είναι μια φυσική επέκταση του κινήματος Truth Social. Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για την ελευθερία του λόγου, προσθέσαμε μια εξαιρετικά γρήγορη υπηρεσία τηλεοπτικής ροής και τώρα προχωράμε σε επενδυτικά προϊόντα και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση», δήλωσε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Trump Media Devin Nunes.
«Η ανάπτυξη επενδυτικών οχημάτων American First είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα μέσω του οποίου οι Αμερικανοί πατριώτες θα μπορούν να προστατεύονται από την πανταχού παρούσα απειλή της ακύρωσης, της λογοκρισίας, της αποσύνδεσης και των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής που διαπράττουν οι εταιρείες Big Tech και woke», πρόσθεσε ο Nunes, πρώην βουλευτής από την Καλιφόρνια.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι είδους επενδυτικά οχήματα θα προσφέρει η Truth.Fi, αλλά αναφέρεται ότι η Schwab θα παρέχει «ευρείες συμβουλές» για τις επενδύσεις και τη στρατηγική της εταιρείας. Τα προϊόντα θα επικεντρώνονται σε «αμερικανικές εταιρείες ανάπτυξης, παραγωγής και ενέργειας, καθώς και σε επενδύσεις που ενισχύουν την πατριωτική οικονομία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η Samantha Schwab, εγγονή του ομώνυμου ιδρυτή της Charles Schwab, ανέλαβε πρόσφατα αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η διαμάχη προβεβλημένων Ρεπουμπλικανών με τον τραπεζικό κλάδο
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από καταγγελίες των Ρεπουμπλικανών ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν άδικα ορισμένους συντηρητικούς. Κατά τη διάρκεια μιας εξ αποστάσεως εμφάνισής του την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Τραμπ παραπονέθηκε για την Bank of America
Ο CEO Brian Moynihan ότι η εταιρεία απέκλειε και απο-τράβηξε τους συντηρητικούς.
«Ελπίζω να αρχίσετε να ανοίγετε την τράπεζά σας στους συντηρητικούς γιατί πολλοί συντηρητικοί παραπονιούνται ότι οι τράπεζες δεν τους επιτρέπουν να κάνουν δουλειές μέσα στην τράπεζα, και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα μέρος που ονομάζεται Bank of America», είπε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος τα έβαλε επίσης με τον Jamie Dimon, διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της. «Εσείς και ο Τζέιμι και όλοι, ελπίζω να ανοίξετε τις τράπεζές σας στους συντηρητικούς γιατί αυτό που κάνετε είναι λάθος», είπε ο Τραμπ.
Τα σχόλια συνέχισαν μια υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, με σημείο ανάφλεξης να έρχεται πέρυσι, όταν μια ομάδα γενικών εισαγγελέων των πολιτειών κατέθεσε καταγγελία υποστηρίζοντας ότι τα ιδρύματα έκαναν διακρίσεις σε βάρος πελατών με βάση τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις. Οι αξιωματούχοι των τραπεζών αρνήθηκαν την παράβαση.
Οι καταγγελίες σχετικά με προσπάθειες υποβάθμισης του ρόλου των τραπεζών είναι επίσης συχνές μεταξύ της κοινότητας των κρυπτογράφων, η οποία συντάχθηκε με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας.
Το Truth.Fi έρχεται σε συνέχεια του Trump memecoin, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν από την ορκωμοσία και οδήγησε σε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον οργανισμό Trump και τις θυγατρικές του.
Η νέα εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να καταλήξει να είναι ανταγωνιστής της X του Ίλον Μασκ, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη (28/1) συμφωνία με τη Visa στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ είναι στενός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.








