Ο Φ.Σ.Α. υπενθυμίζει ότι σήμερα, μόνο για τα φαρμακεία της Αττικής, το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) χρωστά ήδη 140.000.000 Ευρώ που αντιστοιχούν σε συνταγές 6 μηνών και οι οφειλές των υπόλοιπων ταμείων αγγίζουν το ποσό των 15.000.000 Ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος δεν θα κλείσει τα μάτια στις παράλληλες εξαγωγές και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας δημοσία την αδυναμία του κράτους να παρέχει την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες του.
Επιπλέον, δεν θα χορηγεί τα 89 Φάρμακα Υψηλού Κόστους στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων, αντιδρώντας σε κάθε είδους εκβιασμό των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών των μελών του. Επιπροσθέτως, είναι αδύνατον πλέον να πιστέψουμε πως ενώ τα ταμεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους προς τα μέλη μας, θα είναι σε θέση να πληρώσουν άμεσα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως υπόσχονται αυτή τη στιγμή.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχει γνωστοποιήσει πολλές φορές τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τη φαρμακευτική περίθαλψη, καταγγέλλοντας:
· Τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά
· Την αύξηση της γραφειοκρατίας για τις «πληρωμές» μας από το δημόσιο (ΟΠΑΔ)
· Το πάγωμα των πληρωμών μας από το Δημόσιο από τον Ιανουάριο 2010
· Την μεγάλη καθυστέρηση μερικών από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία
· Τους εκβιασμούς αρκετών φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών, οι οποίες απαιτούν από τα μέλη μας αυθημερόν πληρωμή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που χορηγούν στα φαρμακεία μας, όταν οι ίδιες πολύ καλά γνωρίζουν την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες οφειλές τους.
· Την αναλγησία και ανυπαρξία του κράτους απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην φαρμακευτική περίθαλψη.