• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Λαγουβάρδος-Bloomberg: Παρερμηνεία περί νέων ρεκόρ καύσωνα μετά τον 15αύγουστο
17:08 - 02 Αυγ 2023

Λαγουβάρδος-Bloomberg: Παρερμηνεία περί νέων ρεκόρ καύσωνα μετά τον 15αύγουστο

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που έκανε λόγο για νέα ρεκόρ θερμοκρασιών στη Μεσόγειο από το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αναφέρθηκε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.  

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός μίλησε για «ανεπίτρεπτη παρερμηνεία», ενώ τόνισε στην ΕΡΤ ότι «δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να μας επιτρέπει να δούμε κάτι τέτοιο άμεσα. Δεν μπορούμε να το δούμε τόσο νωρίς.

Επομένως θα έλεγα ότι υπάρχει μια παρερμηνεία και θα έπρεπε το πρακτορείο να είναι πιο προσεκτικό στις διατυπώσεις , ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους σε όλη τη Μεσόγειο που βίωσαν έναν πολύ μεγάλο καύσωνα μέσα στον Ιούλιο. Και δεν είναι ωραίο πραγματικά να διαβάζουμε κάτι το οποίο δεν έχει επιστημονική στήριξη».

Ωστόσο, ο κ. Λαγουβάρδος, επιβεβαίωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει κατά 35% τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων και έχουμε δυστυχώς ένα μήνα μπροστά μας, ο οποίος είναι δύσκολος μήνας για τις πυρκαγιές».

Ερωτηθείς για την αποτίμηση του Meteo για τις επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές, ο Κώστας Λαγουβάρδος περιέγραψε: Από το κίτρινο ή το πορτοκαλί, όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο κόκκινο μετά τον καύσωνα. Παντού ήταν όλα ξερά και παραμένουν ξερά.

Μάλιστα αποτυπώνεται η ευκολία ανάφλεξης από τα ξερά χόρτα και η ταχύτητα εξάπλωσης λόγω άλλων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο άνεμος. Κι όταν η κατάσταση αποτυπώνεται με πραγματικά δεδομένα η επαγρύπνηση αυξάνεται, είπε, κλείνοντας ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.