• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
03:11 - 23 Δεκ 2010

Τράπεζες vs Χ.Α.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου περίπου 1,3 δισ. ευρώ ρευστότητας θα «στερηθεί» το Χ.Α. προκειμένου να πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Marfin Popular, οι οποίες θεωρούνται ήδη κλεισμένες και κατοχυρωμένες.
Χρηματιστηριακοί και οικονομικοί παράγοντες σχολιάζουν ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού ο στόχος είναι η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, έστω κι αν η πορεία της αγοράς που θεωρείται τραπεζοκεντρική, κλονιστεί για κάποια περίοδο. Η Εθνική Τράπεζα θα συγκαταλέγεται σύντομα στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, μόλις ολοκληρώσει το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους περίπου 2,8 δισ ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από την ήδη ολοκληρωμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ ευρώ και από την πώληση με δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού - έως 20% - της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία, Finansbank. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης και ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) σε 14,6%. Σημειωτέον ότι αν αντλήσει πέραν του 1 δισ ευρώ το Φεβρουάριο, από τη διάθεση της μειοψηφίας της Finansbank, ο δείκτης μπορεί να ανέβει κατά τι παραπάνω.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολου Ταμβακάκη, ότι η προσαρμογή στη Βασιλεία ΙΙΙ ίσως μειώσει κατά 300 εκατ ευρώ, δηλαδή 50 μονάδες βάσης , το βασικό δείκτη. Ακόμα και έτσι όμως , με ελάχιστο Core Tier I 8,5%, το ποσοστό της Εθνικής που ήταν 11% στις 30 Σεπτεμβρίου, ανέβηκε στο 13,3% με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και θα αναρριχηθεί στο 14,6% μετά την προσφορά της Finansbank, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Αντίστοιχα, υψηλούς δείκτες έχει και η Alpha Bank , για την οποία ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου ότι :« Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τη διαφύλαξη της υποδειγματικής κεφαλαιακής μας διαρθρώσεως και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, καθώς είναι κύρια στοιχεία του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος».

Αναφερόμενη στη Βασιλεία ΙΙΙ, η Alpha Bank υπογράμμισε ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 13,1% και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχονται σε 11,5% και 8,9% αντιστοίχως. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 4,1 δισ.ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, παραμένοντας σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι συνόλου ενεργητικού 67,7 δισ.ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μοχλεύσεως της Τραπέζης ανέρχεται στο 17πλάσιο του ενεργητικού της, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η επιβάρυνση από την εναρμόνιση στη Βασιλεία μπορεί να επιβαρύνει κατά 32 μ.β. το δείκτη της Αlpha.

Στον Ομιλο Eurobank, βελτιώθηκαν το εννεάμηνο οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας . Τόσο ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) όσο και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ εξαμήνου και διαμορφώθηκαν σε 10,7% και 11,9% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος θωρακίζει οργανικά την κεφαλαιακή του θέση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2011. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικ. Νανόπουλος επεσήμανε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ότι «είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι πρωτοβουλίες που θα θέσουν τα θεμέλια για επιστροφή στην ανάπτυξη».

Σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς του, θα προχωρήσει προς το τέλος του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς . Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ και ceo της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, «η σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για σταθεροποίηση της οικονομίας και η βαθμιαία ομαλοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε πρόταση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 800 εκατ ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και τη θωράκιση του ισολογισμού της».

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2010 - 10:06