Σε παρουσίαση που έγινε του νέου προγράμματος, ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι «υλοποιείται έτσι, ένα πάγιο αίτημα των επιστημονικών συλλόγων της χώρας», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες στοχευμένες πολιτικές που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν νέους, γυναίκες και πολίτες άνω των 55 ετών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ανάλογα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, θα έρχονται μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 4.000 νέοι επιστήμονες, εκ των οποίων περίπου το 60% γυναίκες σε επαγγέλματα όπως ιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι. Πέρα της επιχορήγησης των 12.000 ευρώ, όπως είπε, θα υπάρχει προαιρετική δυνατότητα για δάνειο 10.000 ευρώ από όποιο πιστωτικό ίδρυμα, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Στην ενίσχυση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων αποβλέπει το πρόγραμμα «Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες - Νέοι Επιστήμονες 2006» που προωθεί το Υπουργείο Απασχόλησης. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση 12.000 ευρώ σε νέους επιστήμονες που επιθυμούν να αρχίσουν δραστηριότητα στην περιφέρεια.



