• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:06 - 03 Μαρ 2008

Σύνδεση Ζαχόπουλου με Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και Τρ. Πειραιώς

Την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Βουλή η επερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ Γιαννακά προς τον υπουργό Πολιτισμού κ Λιάπη, που συνδέει τον πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού κ Ζαχόπουλου με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

"Από δημοσιεύματα εφημερίδων προκύπτει ότι στον κατάλογο των ευεργετηθέντων από τον κ. Ζαχόπουλο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδρύματα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με 262.105 ευρώ αλλά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς με 694.959 ευρώ. Είναι φανερό ότι η γενναιοδωρία του Γ.Γ. έφθασε έως και την ενίσχυση τραπεζικών ιδρυμάτων, η αποστολή των οποίων είναι να κάνουν χορηγίες και όχι να λαμβάνουν κρατική επιδότηση. Τα ποσά αυτά, αναφέρονται μόνον στο 2007 και είναι πιθανό η πραγματική εκταμίευση να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Πολιτισμού:

1. Βάσει ποιων κριτηρίων χρηματοδοτεί το Υπουργείο φορείς και ιδρύματα ιδιωτικών επιχειρήσεων (π.χ. Τραπεζών) και με ποιο τρόπο ελέγχει εάν εξυπηρετούνται οι σκοποί για τους οποίους έγιναν οι επιχορηγήσεις;

2. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να δώσει εντολή ελέγχου όλων των ιδρυμάτων που έχουν λάβει επιχορήγηση ή τουλάχιστον των φορέων που έχουν εισπράξει πάνω από 500.000 ευρώ και να επιβάλλει κυρώσεις ή να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων εφόσον οι έλεγχοι διαπιστώσουν ατασθαλίες και αδιαφανή διαχείριση και σε περίπτωση που αποδειχθεί η «επιχορήγηση» φίλων και επιχειρήσεων, προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει τον τρόπο χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε διαφόρους φορείς, προκειμένου να επιτύχει την ενίσχυση φορέων μ’ ένα αξιοκρατικό και διάφανο τρόπο;"