• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:29 - 28 Δεκ 2006

Τα υψηλά κέρδη της Πειραιώς και... η Κύπρου

Εντυπωσιακή αύξηση κερδών κατά 61-63% αναμένεται να εμφανίσει η τράπεζα Πειραιώς το 2006 λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οργανικών της εσόδων. Τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη τα αναλογούντα στους μετόχους της Πειραιώς θα ανέλθουν στα 425-430 εκατ. ευρώ, έναντι 263,8 εκατ. ευρώ το 2005.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, τότε το μέρισμα που θα διανεμηθεί αναμένεται να κινηθεί στα 0,86 με 0,87 ευρώ ανά μετοχή ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει στην διανομή προμερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή.

Τα κέρδη της τράπεζας Πειραιώς αν εξαιρεθεί το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από την πώληση της συμμετοχής στην ING προέρχονται κατά βάση από οργανική ανάπτυξη που προσμετράται ιδιαίτερα θετικά. Τα κέρδη για το 2006 θα ανακοινωθούν μάλλον περί το β΄ 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

Τι συμβαίνει με Κύπρου

Οι σχεδιασμοί της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς μπορεί να είναι πολυποίκιλοι. Εμφανίζει μια σημαντική υπεραξία περί τα 140 εκατ. ευρώ από το ποσοστό που κατέχει στην Κύπρου και ανέρχεται στο 8,19% ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο αν είναι σκόπιμη η υποβολή μιας βελτιωτικής προσφοράς.

Η Πειραιώς κρατά για ευνόητους λόγους κλειστά τα χαρτιά της. Κορυφαίος παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τουλάχιστον τις προθέσεις μέρους των εμπλεκομένων αναφέρει ότι η Πειραιώς θα ρευστοποιήσει την συμμετοχή της στην Κύπρου, λόγω πολιτικών αντιδράσεων που δεν σχετίζονται με την Πειραιώς. Οποιαδήποτε τράπεζα και να ήταν στην θέση της Πειραιώς θα υπήρχαν οι ίδιες αντιδράσεις.

Σε εύθετο χρόνο θα αποδειχθεί αν η ρευστοποίηση είναι μονόδρομος ή υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Π Λεωτσάκος