• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
21:47 - 11 Ιαν 2013

Πυρά μεταξύ της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Σφοδρή κόντρα μεταξύ της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει ξεσπάσει μετά από τη δημοσίευση ανακοίνωσης του ΣΕΕΝ, σχετικά με το νέο διευρυμένο Όργανο εκπροσώπησης διηπειρωτικά του χώρου της κρουαζιέρας – τη νέα CLIA. Οι δύο Ενώσεις ερίζουν για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο για τη συμμετοχή στο νέο φορέα.

Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι:

• «Ο ΣΕΕΝ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να υπεισέλθει σε θέματα του κλάδου της κρουαζιέρας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σήμερα καμία σοβαρή εκπροσώπηση.
• Αναφέρεται στο θέμα της ένταξης στο Όργανο αυτό μελών, με ένα εντελώς απαράδεκτο τρόπο και με σκοπό να θίξει τις Ελληνικές Εταιρείες, επειδή συμβαίνει να μην υπάρχει πλέον στον φορέα αυτό ούτε διαχειρίστρια εταιρεία ούτε εταιρεία Ελληνικής πλοιοκτησίας, ανακοινώνοντας ότι καμία σήμερα δεν είναι μέλος στην CLIA και να καταλήξει στην ανακοίνωση ότι ο ΣΕΕΝ θα επιδιώξει συνεργασία με το νέο αυτό Όργανο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργεί το εύλογο ερώτημα «με ποια εκπροσώπηση από πλευράς πλοιοκτητριών – διαχειριστριών εταιρειών θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σοβαρή συνεργασία;».
• Παραγνωρίζει ο ΣΕΕΝ το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτριες – διαχειρίστριες εταιρείες του Ελληνικού χώρου είναι μέλη μόνο στην Ένωσή μας.
Θα θέλαμε να καταστεί σαφές ότι, από το 2013 και στο εξής, σε συνέχεια και της σχετικής Ανακοίνωσης της, η CLIA ενοποιήθηκε με όλα τα περιφερειακά Συμβούλια Κρουαζιέρας και συγκροτήθηκε σε ένα κοινό όργανο κρουαζιέρας με την προσάρτηση όλων των τοπικών Συμβουλίων Κρουαζιέρας, όπως και αυτό της Ευρώπης, το οποίο και μετονομάστηκε σε CLIA Ευρώπης. Και επειδή ο ΣΕΕΝ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ελληνική εταιρεία που να ανήκει στην CLIA, να διευκρινιστεί ότι το ιδρυτικό μας μέλος Louis Cruises συμμετείχε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας από την ίδρυσή του όσο και στην CLIA μέχρι και την ενοποίησή της, οπότε ως ευρωπαϊκή εταιρεία εντάχθηκε στην CLIA Ευρώπης, η οποία διατηρεί στη νέα μορφή της τα Μέλη της και μάλιστα τα ιδρυτικά όπως είναι η Louis Cruises.
• Να επισημανθεί ακόμα ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά κρουαζιέρας έχει μία ξεχωριστή και αυτόνομη Ένωση, η οποία εκπροσωπεί αμιγώς τις εταιρείες κρουαζιέρας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να εκπροσωπηθούν από φορείς που δεν έχουν σχέση με το χαρακτήρα της διαχείρισης των κρουαζιεροπλοίων. Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς πρόκειται για τελείως διαφορετικό τομέα, με άλλες ανάγκες, διεκδικήσεις, κανόνες λειτουργικούς και εκμετάλλευσης του πλοίου, κανονισμούς ασφαλείας κλπ.
• Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν ωφελεί στον ΣΕΕΝ να συνεχιστεί αυτή η τακτική ανεπίτρεπτων ανακοινώσεων, γιατί δεν έχει κανένα όφελος από αυτές, τη στιγμή μάλιστα που τον φορέα αυτόν απασχολούν τα γνωστά σοβαρά προβλήματα της ακτοπλοΐας.»

Η άποψη του ΣΕΕΝ

Σημειώνεται ότι μία μέρα νωρίτερα ο ΣΕΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την CLIA. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονιζόταν:
«Είναι κατανοητό ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας επικροτούν την κίνηση της CLIA να συγκροτήσει σε μια νέα Παγκόσμια Ένωση με το όνομα CLIA, ανεξάρτητες μέχρι τώρα ενώσεις (ECC, ACA, PSA/ALE, AFCC, ABREMAR, NWCCA, ICCA) που εκπροσωπούν την κρουαζιέρα σε Ασία, Ευρώπη, Αυστραλία, Βραζιλία καθώς και κράτη όπως Γαλλία, Ιταλία.

Η CLIA που λειτουργεί σήμερα έχει ως μέλη τις εξής εταιρίες κρουαζιερών:

AMA WATERWAYS
AMERICAN CRUISE LINE
AVALON WATERWAYS
AZAMARA (CELEBRITY)
CARNIVAL
CELEBRITY
COSTA
CRYSTAL
CUNARD
DISNEY
HAL
HURTIGRUTEN
MSC
NCL
OCEANIA
PAUL GAUGUIN
PEARL
PRINCESS
REGENT 7 SEAS
ROYALL CARIBBEAN
SEA DREAM

SEA BOURN
SILVERSEA
UNIWORLD
WIND STAR

Άσχετα από δημοσιεύσεις πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή τη στιγμή καμία Ελληνική εταιρία δεν είναι μέλος της CLIA η οποία έχει σημαντικές οικονομικές εισφορές από τα μέλη της.

Αυτοί οι πόροι χρησιμοποιούνται πέραν των εξόδων διοίκησης της CLIA για τη δυναμική παρουσία της σε Κυβερνητικά και νομοθετικά όργανα για να προωθηθούν σημαντικά θέματα Τεχνικά, Κανονιστικά, Ασφαλείας, Περιβάλλοντος και Υγείας. Επίσης ταξιδιωτικά γραφεία και οργανισμοί μπορούν να γίνουν μέλη της CLIA απολαμβάνοντας του κύρους της στην αγορά εισφέροντας ένα μικρό ποσό συνδρομής, σε αντίθεση με την συνεισφορά των πλοιοκτητριών εταιριών.

Η ανάγκη συνένωσης, ιδιαίτερα του European Cruise Council έρχεται τη στιγμή όπου καινούργιοι προορισμοί (Ασία, Αυστραλία, Κίνα) αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους, λόγω και οικονομικής κρίσης της Ευρώπης όπως και της αστάθειας σε προορισμούς της «Αραβικής Άνοιξης».

O ΣΕΕΝ σε επαφές με την CLIA θα επιδιώξει συνεργασία με τον νέο φορέα που δημιουργείται».