• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό ζητά η Τρόικα
08:26 - 25 Μάι 2010

Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό ζητά η Τρόικα

Αλλάζει τελείως το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα σημαντικά θέματα. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος κάλεσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση καθώς, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, θα πρέπει να αποφασιστούν ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στις –σκληρές - διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας έχει δεχθεί μεγάλη πίεση όχι μόνο στο Ασφαλιστικό αλλά και στις εργασιακές σχέσεις, όπου τίθενται πλέον σε κίνδυνο βασικά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. ‘Έτσι, το εργασιακό νομοσχέδιο θα αλλάξει άρδην, μετά βεβαίως από τις σχετικές διαβουλεύσεις με ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ, σε χρονοδιάγραμμα όμως καθορισμένο – και αυτό – από την τρόικα.

Συγκεκριμένα, υπουργός και κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συζητήσουν για τα εξής:

- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων

- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου

- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις

- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά

- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους

- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Ο διάλογος θα ξεκινήσει στις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα με τις ρυθμίσεις ως το τέλος του έτους.

Φωτεινή Πούλη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/05/2010 - 13:40