Παράλληλα, με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τη Βουλή και τη δημιουργία Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών πόρων, ενώ με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο σε εύληπτη μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες, υπηρετούμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.
Με το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου θεσμού για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα εξακολουθήσει να παρέχεται επαρκώς και σύμφωνα με τους υφιστάμενους μηχανισμούς (ΕΚΤ, εγγυήσεις του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας του Ν.3723/2008).
Σκοπός του είναι η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα. Το Ταμείο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ.