• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Παζάρι Παπακωνσταντίνου με Τρόικα
08:00 - 04 Αυγ 2010

Παζάρι Παπακωνσταντίνου με Τρόικα

Η χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, αποδεικνύεται πολύ πιο γερή από ότι πολλοί θα περίμεναν, μετά το τεράστιο «χαστούκι» από την κρίση χρέους που δέχθηκε φέτος, τονίζουν οι οικονομολόγοι, ωστόσο η ανάκαμψη είναι ακόμη πολύ, πολύ μακριά.

Η προσπάθεια της χώρας να πάρει πίσω τη χαμένη επενδυτική της εμπιστοσύνη και να επιστρέψει και πάλι στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση, εξαρτάται απόλυτα από τα βήματα προόδου που πραγματοποιεί στην διαδικασία μείωσης του ελλείμματος, του περιορισμού του τεράστιου βάρους του χρέους, και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κάτω του 4%, όμως ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά την επιστροφή της ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Βen Μay, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ύφεση της ελληνικής οικονομίας να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν πριν, ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα δεν είναι μία ξαφνική κατάρρευση, αλλά μία μακρά περίοδος ύφεσης.

Ο ίδιος εκτιμά πως η συρρίκνωση της ελληνική οικονομίας φέτος θα κυμανθεί στο 3,5% ενώ το έλλειμμα θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 8,1%. Όμως, όπως προσθέτει, μπορεί να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος με νέα μέτρα το 2011…

Το μήνυμα που στέλνουν τα έως τώρα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, είναι πως η ύφεση θα είναι σοβαρή αλλά όχι τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν, υποστηρίζει και η οικονομολόγος της Citigroup, Giada Giani. Όπως προσθέτει, η ύφεση μπορεί να μην είναι τελικά τόσο βαθιά, ωστόσο, ούτε η ανάκαμψη - όταν έλθει - θα είναι τόσο δυναμική όσο εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Η Giani εκτιμά πως η ανάπτυξη του 2012 θα είναι μηδενική.

Νέα Συνάντηση με Τρόικα

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεεσημέρι, μεταξύ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των τριών επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται δεδομένη.
Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (π.χ. απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κλπ.).

Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές της τρόικας συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών- ιδιαίτερα των ελλειμματικών-, ζητώντας, μάλιστα, αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/08/2010 - 12:32