Τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστμηα και αυτό είναι που έκανε την Goldman Sachs να «ξανακοιτάξει» την περίπτωση της Ελλάδας, όπως τονίζει σε νεό της report. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, με το γενναίο πακέτο που προσέφεραν το ΔΝΤ και ΕΕ στη χώρα, η κυβέρνηση έχει κάνει ενθαρρυντική πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων. Ομως, όπως τονίζεται, ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος και η επιμονη αστοχία στο μέτωπο των δημόσιων εσόδων, υπογραμμίζει το γεγονός πως, σε ένα περιβάλλον όπου τα εισοδήματα των νοικοκυριών και η κατανάλωση συνεχίζουν να μειώνονται, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί σημαντικά να φτάσει τους στόχους του ελλείμματος χωρίς περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών.
Ετσι όπως σημειώνει η Golman, με την ύφεση να συνεχίζεται και το 2011 τουλάχιστον, το βάρος των εσόδων θα συνεχίσει να ακολουθεί την ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή που η ίδια μάλιστα προγραμματίζει να βγει και πάλι στις αγορές στις αρχές του 2012.
Οπως εκτιμά ο οίκος, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποιου ίδους εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στο μέλλον, αν και αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο της Goldman και η ίδια πιστεύει πως το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Bloomberg: Μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας «φωτογραφίζουν» τα CDS
Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, το κόστος ασφάλισης ετήσιων κρατικών τίτλων είναι μικρότερο από το κόστος ασφάλισης μακροπρόθεσμων τίτλων, ένδειξη ότι μειώνεται το ρίσκο για την Ελλάδα, τη χώρα που προκάλεσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Τα CDS ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων ενός έτους διαμορφώνονται στις 565 μονάδες βάσης, ήτοι κατά 61 μονάδες χαμηλότερα έναντι των CDS των 10ετών ομολόγων.Πριν την απόφαση για δημιουργία πακέτου διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, οι επενδυτές καλούνταν να πληρώσουν 656 μονάδες βάσης υψηλότερα για τα CDS ομολόγων ενός έτους, σε σχέση με το κόστος δεκαετούς ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Conduit Capital Markets, Anke Richter «το momentum για την Ελλάδα έχει αλλάξει και είναι πολύ πιο θετικό τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα αποδεικνύει στην αγορά ότι βάζει σε τάξη τα οικονομικά της. Σημειώνει καλή πρόοδο».Από την πλευρά του, αναλυτής της ολλανδικής F&C Asset Management αναφέρει ότι το κλίμα έχει αναστραφεί λιγάκι αναφορικά με την Ελλάδα. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι το εξετάζουν από τη θεμελιώδη πλευρά του», τονίζει χαρακτηριστικά.
Κ.Ε.