• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:51 - 22 Μαρ 2011

Παπακωνσταντίνου: Ελπίζουμε να μην ενεργοποιηθεί το EFSF για αγορά ομολόγων

Με το spread να διευρύνεται στις 935 μονάδες βάσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF", είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν από το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα, αν το ευνοούν οι συνθήκες. "Εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα", δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου. "Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό."


Η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με στόχο τα 15 δις ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012. Σημειωτέον, ότι σε συνέντευξή του στο Reuters τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα Servaas Deroose είπε ότι τα 35 δις ευρώ θα προέλθουν από εμπορικά ακίνητα, 10 δις από εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ και 5 δις από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι πρώτοι σύμβουλοι για την αξιοποίηση τμήματος της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής την Τετάρτη και ότι έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία των έργων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων, είπε πάντως ότι μια πρώτη εκτίμηση αποτιμά την ακίνητη περιουσία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ είναι σε πάνω από 8 δις ευρώ. "Δεν μπορώ να κάνω μια τέτοια πρόβλεψη... Ο αρμόδιος υπουργός για το Ελληνικό εκτιμά ότι μπορεί να έχουμε φως έως το καλοκαίρι", είπε.

Ερωτηθείς για τον αν έχει επαφές με Deutsche Telekom για πώληση περαιτέρω ποσοστού στον ΟΤΕ, ο υπουργός δήλωσε: "Προφανώς έχω συνεχείς επαφές με Γερμανούς και στελέχη της Deutsche Telekom, αλλά δεν υπάρχει κάτι".

Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2011 - 18:02