• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μέρκελ: Πρωτογενές πλεόνασμα για Ελλάδα τέλος του '13
16:36 - 19 Ιουλ 2013

Μέρκελ: Πρωτογενές πλεόνασμα για Ελλάδα τέλος του '13

Πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους προβλέπει, για την Ελλάδα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ που εμμένει στην αντίρρησή της για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα», καθώς όπως διατείνεται, οι συνέπειες θα ήταν «ανυπολόγιστες».

«Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, η κα. Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

«Ανυπολόγιστες οι συνέπειες» από περαιτέρω «κούρεμα»

Ανυπολόγιστες συνέπειες θα είχε περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, η οποία μετά και από το «φρένο» του Γερμανού υπουργού Οικονομικού, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ανάλογες συζητήσεις, απέρριψε και από μέρους της το ενδεχόμενο.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε η Καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Η συζήτηση αυτή, όπως τόνισε η κα. Μέρκελ, θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και «θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».