• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Λόγω αντιπαράθεσης Σόιμπλε-Ντράγκι διεκόπη το Eurogroup
10:10 - 12 Ιουλ 2015

Λόγω αντιπαράθεσης Σόιμπλε-Ντράγκι διεκόπη το Eurogroup

Σε ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι οφείλεται η διακοπή του Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματιστεί για μετά τις 16:00.

Πιο αναλυτικά, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του: «μην με περνάς για ανόητο». Θέλοντας να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί την Κυριακή.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

Φαίνεται πως οι ελληνικές προτάσεις δεν κάλυψαν πλήρως τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι επίσης θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup φαίνεται πως ζήτησαν άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων, ενώ άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης έχουν χωριστεί σε δύο "στρατόπεδα", με τη μια πλευρά να αποτελείται από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους υπουργούς της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, και την άλλη από τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ακόμα έξι χώρες. Οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται πως κρατούν πιο ουδέτερη στάση.

Ιδιαίτερες αντιρρήσεις κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας φαίνεται πως προβάλει η Φινλανδία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στούμπ να μην είναι διατεθειμένος να δεχθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα έπειτα από ψήφισμα της φινλανδικής Βουλής που δεν ενέκρινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος της φιλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Φιλανδών, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Αληθινοί Φιλανδοί», γνωστό για τις ακραία συντηρητικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του, απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.

Ωστόσο, το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε αίρεται το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.

Τι ζητούν οι εταίροι

Να σημειωθεί ότι οι εταίροι φέρονται να ζητούν από τη κυβέρνηση να καταθέσει αλλεπάλληλα νομοσχέδια, αρχικά για το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων (σπάσιμο των καρτέλ σύμφωνα με την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και το πάγωμα όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/07/2015 - 12:26