• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
SAFE και Μέση Ανατολή περιπλέκουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο – Οι στόχοι της Αθήνας
18:17 - 15 Ιουν 2025

SAFE και Μέση Ανατολή περιπλέκουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο – Οι στόχοι της Αθήνας

Η γεωπολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας επισκιάστηκε από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τα αμοιβαία χτυπήματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν να συνεχίζονται για 3η ημέρα την Κυριακή (15/6), την κατάσταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα και την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ταραχή της Μέσης Ανατολής περιπλέκει τα γεωπολιτικά δεδομένα για τα ελληνικά συμφέροντα, ιδιαίτερα αν η ένταση παραμείνει για ευρύτερο χρονικό διάστημα. Εξάλλου με μια προσεκτική ματιά παρατηρεί κανείς ότι το Ιράν δεν ιδιαίτερα μακριά μας, ενώ έχουν ήδη εκφραστεί εύλογες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της χώρας, που βρίσκεται ακόμη στις απαρχές της σεζόν.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε περιοδεία του στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε χώρα εκτάκτως την Παρασκευή (13/6).

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE

Ως γνωστόν, ο γεωπολιτικός ρόλος της Άγκυρας είναι αναβαθμισμένος, λόγω του διαμεσολαβητικού της ρόλου τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και στο Ουκρανικό ζήτημα. Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν πλάνα για ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα αναβάθμισης της ευρωπαϊκής αποτρεπτικής ικανότητας SAFE, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει αρκετές φορές ότι συμμετοχή στο πρόγραμμα τρίτων χωρών θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τη θέση αυτή διατύπωσε εκ νέου στα πλαίσια της παρουσίας του στη σύνοδο ηγετών της ΝΑ Ευρώπης στην Οδησσό την Τετάρτη (11/6):

«Είναι προφανές ότι όποιος θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον να βρίσκεται σε κάποια ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.»

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση θέτει διακριτικά το ζήτημα συμμετοχής στην Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE στους Ευρωπαίους εταίρους, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ελληνική δέσμευση στήριξης της αμυνόμενης Ουκρανίας.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και τα ανοιχτά ερωτήματα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές η Αθήνα φαίνεται να ανησυχεί ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Άγκυρας ενδέχεται να της δώσει την αυτοπεποίθηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο.

Επιπλέον, η ένταση στη Μέση Ανατολή περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαίνεται να έχει δηλώσει την προθυμία του στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Φιντάν βρίσκεται, σύμφωνα με μεταδόσεις μέσων, σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του στην περιοχή με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής γραμμής απέναντι Ισραήλ, στρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας, με το οποίο οι σχέσεις της Άγκυρας έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

Εκτός αυτού υπάρχει η εκκρεμότητα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, η φημολογείται ότι ενδέχεται να λάβει χώρα τον Ιούλιο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ζήτημα της ΑΟΖ, την ΝΑ Μεσόγειο ευρύτερα και το Κυπριακό.

Στόχος της Αθήνας δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των «ήρεμων» νερών, σε μία κρίσιμη χρονικά γεωπολιτική συγκυρία. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση από τη στιγμή που παραμένει άνγωστη η αντίδραση της Ουάσινγκτον σε περίπτωση έντασης στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών, όταν μάλιστα ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2025 - 18:30