ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλυδωνίζουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών οι διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις Κύριο

12:57 - 13 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
«Κλυδωνίζουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών οι διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις
«Στο κόκκινο» ξεκινά και αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις διεθνείς εξελίξεις να βαραίνουν το κλίμα και να δημιουργούν συνθήκες sell-off.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -2,28% και στις 1032,52 μονάδες ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 35,62 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE διολισθαίνει κατά 1.19% στις 2533.62 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες απώλειες με -3,74% στις 772,72 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών ξεκινά την εβδομάδα εμφανώς επηρεασμένη από τις διεθνείς αγορές, στις οποίες μονοπωλεί η κατάρρευση της SVB, που προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό φαίνεται και από τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα στο Χ.Α που στις τελευταίες συνεδριάσεις μετρά απώλειες από 3 έως 5%.

Σε συνδυασμό με την μεταβολή του χρόνου των εκλογών και την πολιτική αβεβαιότητα ως συνέπεια του δυστυχήματος των Τεμπών, το Χρηματιστήριο έχει χάσει σημαντικά κέρδη που από το 20% μέσα στο 2023 επί 11 εβδομάδες έχουν συρρικνωθεί κοντά στο 13%.

Από την άλλη, ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) -μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική- διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (trend), αφού η χώρα μας παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της βιωσιμότητας του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Με αγωνία αναμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων της εβδομάδας οι επενδυτές, προσπαθόντας να βρουν μία «ανάσα» από εκεί. Πρώτες θα «κόψουν το νήμα» Εθνική και Alpha Bank αύριο (14/3) και μεθάυριο (15/3).

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε ρυθμούς Silicon Valley Bank που θυμίζουν… Lehman Brothers κινήθηκε την Παρασκευή η Wall Street, στον απόηχο της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας, κλείνοντας στο «βαθύ κόκκινο» για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Με τις ίδιες ανησυχίες, αλλά λιγότερο επηρεασμένες, οι συνεδριάσεις της εβδομάδας άνοιξαν με μικτά πρόσημα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας και Ωκεανίας.

Τέλος, ισχυρά πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley, αλλά και της Signature Bank.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Στον τραπεζικό τομέα η ALPHA BANK αντιμετωπίζει ισχυρές απώλειες ύψους 2.58%, η ΕΤΕ (-1.14%), η EUROBANK (-2.85%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1.71%).

Πτωτικά κινούνται ακόμα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2.11%), η ΕΥΔΑΠ (-1.93%), η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1.94%), ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-2.32%) και η ΡΕΒΟΙΛ (-3.00%).

Τέλος ελάχιστες μετοχές βρίσκονται στο «πράσινο» στο ταμπλό με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ανεβαίνει κατά 2.43%, τη ΛΑΜΔΑ (+0.42%) και την JUMBO (+1.33%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 13 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.