ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη σερί μέρα διόρθωσης με τραπεζικές πιέσεις Κύριο

11:56 - 20 Απρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη σερί μέρα διόρθωσης με τραπεζικές πιέσεις
Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται για δέυτερη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο, στη σημερινή (20/4) συνεδρίαση, με τις κύριες πιέσεις στο ταμπλό να ασκούνται από τις τράπεζες και τα διυλιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -0,39% και στις 1.106,73 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13,75 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE πέφτει κατά 0,84% στις 2.688,26, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση έχει ο τραπεζικός δείκτης που «βουτάει» -1,48% στις 827,22  μονάδες.

Στη χθεσινή (19/4) συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών (profit taking), ενώ είχε προηγηθεί ένα ξέφρενο ράλι 11 συναπτών ανοδικών συνεδριάσεων. Η διόρθωση βέβαια ήταν ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μικρό «κομμάτι» από τα κέρδη της Τρίτης (18/4).

Έτσι, από τις αρχές του 2023 ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτικά κέρδη κατά 19,5%, ενώ μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες καταγράφει συνολική άνοδο της τάξης του 8%.

Βασικός παράγοντας για τη μίνι πτώση του Χρηματιστηρίου το τελευταίο διήμερο, είναι το report του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιευτεί αύριο (21/4). Με βάση την τωρινή αξιολόγηση του οίκου η Ελλάδα βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Το πιθανότερο σενάριο βέβαια είναι ότι δε θα γίνει επί του παρόντος η πολυπόθητη αναβάθμιση, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών υποστηρίζουν ότι ο οίκος θα προτιμήσει να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο.

Επιπλέον αύριο η Eurostat δημοσιεύει τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών μελών της Ε.Ε, με το ενδεχόμενο της επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι εφικτό.

Το επενδυτικό κοινό βέβαια, έχει και μια σειρά από λόγους να είναι αισιόδοξο:

Αρχικά το Δημόσιο έλαβε προσφορές €1,7 δισ. για το 10ετές ομόλογο και άντλησε €300 εκατομμύρια. Δεύτερον, ο προϋπολογισμός, το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3.070 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για μόλις 28 εκατ. ευρώ και  πρωτογενούς ελλείμματος 1.650 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Τρίτον, συνεχίζονται τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, να καταγράφει αυξημένα έσοδα και κερδοφορία το 2022, και τη μετοχή της να συγκεντρώνει την προσοχή.

Τέταρτον, συνεχίζονται τα επιχειρηματικά deals με την Παγκρήτια, Thrivest και την ΤΧΣ να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με το ΤΜΕΔΕ τελικά να απέχει, ωστόσο ο Πρόεδρός του δήλωσε ότι «σήμερα η ATTICA BANK γυρίζει σελίδα. Ως ΤΜΕΔΕ αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι, συμβάλλαμε καθοριστικά στη διάσωση της Τράπεζας και δρομολογήσαμε την εξυγίανσή της».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε καθεστώς επιφυλακτικότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμων έχει τεθεί η Wall Street στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις πιθανότητες νέων αυξήσεων των επιτοκίων.

Αντίστοιχα, μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια.

Τέλος, ελαφρά πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ALPHA BANK διολισθαίνει κατά 2,34%, η ΕΤΕ (-0,78%), η ΕUROBANK (-0,90%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-2,45%), ενώ η ΑΤΤΙΚΑ ανεβαίνει κατά 0,83%.

Καθοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,77%), των ΕΛΠΕ (-1,92%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-2,52%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,01%) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (-1,46%).

Αντίθεται, άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (+0,60%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+0,63%), της ΛΑΜΔΑ (+1,02%), της JUMBO (+0,67%) και της ΡΕΒΟΙΛ (+0,72%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.