ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο ενόψει S&P και Εurostat

11:48 - 21 Απρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο ενόψει S&P και Εurostat
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στο άνοιγμα της σημερινής (21/4) συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση του οίκου Standard's & Poor, προκειμένου να δουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.30 o Γενικός Δείκτης ανεβαίνει οριακά κατά 0,06% στις 1.106,47 μονάδες και ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 7.33 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 0,20% στις 2.677,56 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,40% στις 832,47 μονάδες.

Διορθωτικών κινήσεων… συνέχεια αποτέλεσε η συνεδρίαση της Πέμπτης (20/4) για τη Λεωφόρο Αθηνών, με την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα να μην αφήνει περιθώρια για ισχυρές μεταβολές.

Μετά το θετικό 11x11, του προηγούμενου διαστήματος, το Χ.Α βρίσκεται εν μέσω ενός τριημέρου ήπιων απωλειών, που δικαιολογείται αφενός από την επιθυμία του επενδυτικού κοινού να καρπωθεί μέρος των υψηλών κερδών που καταγράφηκαν μέσα στον Απρίλιο και από την άλλη εκκρεμούν μια σειρά από σημαντικές δημοσιεύσεις για την ελληνική οικονομία:

  • Πρώτον της ετυμηγορίας του οίκου S&P, που τοποθετεί τη χώρα μας ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με το επικρατέστερο σενάριο βέβαια να λέει ότι ο οίκος θα μας κατατάξει στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές, όταν θα υπάρχει στέρεο πολιτικό σκηνικό.
  • Δεύτερον, δημοσιεύονται σήμερα τα στοιχεία της Eurostat για τη δημοσιονομική πορεία των κρατών μελών της Ε.Ε και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί για τον προϋπολογισμό του 2022 μηδενικό έλλειμμα ή οριακό πλεόνασμα ( κάτι που έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες)  έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.  

Aπό την άλλη τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στο επενδυτικό κοινό με την Epsilon Net να σημειώνει άνοδο 47% στις πωλήσεις του α΄ τριμήνου 2023.

Πτωτική πορεία στις διεθνείς αγορές

Απώλειες κατέγραψαν χθες (20/4) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα α’ τριμήνου εταιρειών όπως η Tesla και η AT&T κι ενώ οι επενδυτές αναζητούν «σημάδια» σχετικά με την μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τα μάκρο να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τέλος, διαφορετικές τάσεις ακολουθούν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τα εταιρικά κέρδη και τα μακροοικονομικά δεδομένα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η ALPHA BANK βρίσκεται στο +0,17%, η ΕΤΕ (-0,27%), η EUROBANK (-0,15%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,09%).

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ (-9,76%),της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-6,67%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-2,50%), της ΑΤΤΙΚΑ (-2,23%) και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,48%).

Στον αντίποδα άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (+0,26%), του ΟΠΑΠ (+0,26%), της ΡΕΒΟΪΛ (+0,35%), του ΑΔΜΗΕ (+0,78%), και της ΕΛΤΟΝ (+0,86%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 21 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.