ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γέλεν προειδοποιεί για «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εγκλήματος

15:43 - 12 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Η Γέλεν προειδοποιεί για «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εγκλήματος
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί για «έκρηξη κινδύνου» από εγκληματίες που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες.

Η πανδημία Covid-19 έκανε το πρόβλημα χειρότερο, επειδή έχει μετακινήσει περισσότερο έγκλημα στο διαδίκτυο, είπε την Τετάρτη.

Η κ. Γέλεν είπε σε μια συνεδρίαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι τα κρυπτονομίσματα υπόσχονται, αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για εγκλήματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος και επίσης να μειώσουν τις ανισότητες.

«Ζούμε εν μέσω μιας έκρηξης κινδύνου που σχετίζεται με απάτη, ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότηση τρομοκρατίας και απόρρητο δεδομένων. Καθώς η πανδημία έχει μετακινήσει περισσότερα πράγματα από την ζωή στο διαδίκτυο, το έγκλημα έχει μετακινηθεί μαζί της. Βλέπουμε περισσότερες - και πιο περίπλοκες - επιθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος που απευθύνονται σε ιδρύματα που συγκρατούν την κοινωνία μας: νοσοκομεία, σχολεία, τράπεζες και ακόμη και την κυβέρνησή μας », σημείωσε.

Η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank προειδοποίησε επίσης για την κατάχρηση κρυπτονομισμάτων και άλλων εικονικών περιουσιακών στοιχείων.

«Βλέπω την υπόσχεση αυτών των νέων τεχνολογιών, αλλά βλέπω επίσης την πραγματικότητα: τα κρυπτονομίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση κερδών διαδικτυακών εμπόρων ναρκωτικών, έχουν υπάρξει εργαλείο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

Δεσμεύθηκε να εκσυγχρονίσει την προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων.

Να θυμίσουμε πως αυτή την εβδομάδα, το bitcoin σημείωσε ρεκόρ υψηλών αφότου ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια και θα δεχόταν το κρυπτονόμισμα ως πληρωμή για τα αυτοκίνητα Tesla στο μέλλον.

Η Γέλεν είπε ότι η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της επίμονης ανισότητας στις ΗΠΑ.

Είπε ότι η πανδημία έχει αναδείξει τεράστιες ανισότητες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ένα από τα χειρότερα παράλληλα σενάρια της πανδημίας».

Τέλος, η Γέλεν είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «ευρυζωνικές ερήμους», όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας είναι σποραδική, καθώς και τις «έρημους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

«Όσο χρειαζόμαστε υπεύθυνη καινοτομία, χρειαζόμαστε και δίκαιη καινοτομία: εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν να φέρουν τα οφέλη του χρηματοοικονομικού συστήματος και της τεχνολογίας πληροφοριών σε περισσότερους ανθρώπους », πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.