ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ σπάει αθόρυβα το εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα

08:24 - 21 Σεπ 2022 | Εμπορεύματα
Η ΕΕ σπάει αθόρυβα το εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα
Αρκετά μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτά της Βαλτικής, όπως η Πολωνία, αντεπιτίθενται σε κάποιες αλλαγές που ανακοίνωσε η Κομισιόν σχετικά με τις μεταφορές εμπορευμάτων ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως οι νέες οδηγίες της ΕΕ αποδυναμώνουν τις κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Επιτροπή εξέδωσε αθόρυβα νέα καθοδήγηση που επιτρέπει στις εταιρείες της ΕΕ να βοηθήσουν στη μεταφορά, τη χρηματοδότηση ή την ασφάλιση της πώλησης ρωσικού άνθρακα, ξύλου και ορισμένων προϊόντων τσιμέντου σε τρίτες χώρες «για την καταπολέμηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο».

Η επισιστική κρίση είναι ασφαλώς ένα πρόβλημα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, ωστόσο, οι επικρικές της Κομισιόν θεωρούν πως θα μπορούσε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός. Να μην μπουν εμπόδια στις μεταφορές άλλων απαραίτητων εμπορευμάτων αλλά να είναι σαφές πως το εμπάργκο στον άνθρακα παραμένει.

Οι επικριτές της Κομισιόν επισημαίνουν μάλιστα πως η χαλάρωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Ρωσία επιταχύνει την προσάρτηση των τμημάτων της Ουκρανίας που οι δυνάμεις της εξακολουθούν να ελέγχουν.

Ίσως πάντως με βάση τα παραπάνω να εξηγείται και πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg για ελληνικό πλοίο που έσπασε το εμπάργκο μεταφοράς ρωσικού άνθρακα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.