ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο

09:22 - 28 Νοε 2022 | Εμπορεύματα
ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ενδέχεται να συναντηθούν ξανά σήμερα (28/11) για να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου.

Αναμενόταν συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι θέσεις παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν.Όπως δηλαδή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, έτσι και για το πετρέλαιο υπάρχουν δυσκολίες.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θεωρούν την τρέχουσα πρόταση των 65 δολαρίων ανά βαρέλι, πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύεται το ρωσικό πετρέλαιο, ως υπερβολικά υψηλή.

Οι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα προτιμούν ένα υψηλότερο πλαφόν που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του εμπορίου.

Κάθε αγοραστής που πληρώνει περισσότερα από το πλαφόν δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά - ιδίως ελληνικά - tankers ή σε ασφάλιση του κλάδου έναντι κινδύνων όπως οι πετρελαιοκηλίδες.

Παρά το χάσμα, πλησιάζει μια προθεσμία: οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου και ο κίνδυνος διαταραχής της αγοράς θα είναι μεγαλύτερος εάν δεν υπάρχει ανώτατο όριο τιμής.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε - επικαλούμενο πηγή με γνώση του ζητήματος - ότι το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους traders που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πουλάνε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην επιβολή του πλαφόν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.