ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

LNG: Συμφωνία-μαμούθ Κίνας με Κατάρ, διάρκειας 27 ετών

10:59 - 20 Ιουν 2023 | Εμπορεύματα
LNG: Συμφωνία-μαμούθ Κίνας με Κατάρ, διάρκειας 27 ετών
Μια συμφωνία διάρκειας 27 ετών θα υπογράψει η Κίνα με το Κατάρ, για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αέριου, ώστε να δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια.

Ειδικότερα, η China National Petroleum θα προχωρήσει σε συμφωνία διάρκειας 27 ετών για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για ποσότητες 4 εκατ. τόνων ετησίως με την QatarEnergy την Τρίτη, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η παροχή ποσοτήτων θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και από το 2026 και η CNPC θα αποκτήσει μερίδιο 5% στην παραγωγική αλυσίδα στο πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου που αναπτύσσει το Κατάρ (North Field East)

Η CNPC έχει ως στόχο της τη διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του Δ.Σ. της, Dai Houliang, στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα πλεονεκτήματα της νέας συμφωνίας

Η νέα συμφωνία για το LNG θα έχει πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες. Αρχικά, η Κίνα θα διασφαλίσει προμήθειες σε προνομιακή τιμή προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, ενώ το Κατάρ χρειάζεται αγοραστές για μια διευρυνόμενη σε τεράστια κλίμακα παραγωγή την οποία έχει δρομολογήσει από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Η Κίνα βρίσκεται σε πορεία να καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο για το 2023, με τη Shell να εκτιμά ότι η ζήτηση για το καύσιμο στη χώρα μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2040.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.