ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοφανής «βουτιά» για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη

17:35 - 15 Μαρ 2022 | Ομόλογα
Πρωτοφανής «βουτιά» για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη
Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς κατέγραψαν πτωτικό ρεκόρ μόλις 46 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ευρωπαϊκή αγορά έκδοσης νέων εταιρικών ομολόγων βάσει των πωλήσεων υπέστη το α’ τρίμηνο τη μεγαλύτερη «βουτιά» που έχει σημειωθεί, με την ζήτηση να υποχωρεί δραματικά στις πιστωτικές αγορές.

Ο όγκος της αγοράς μειώθηκε σε λιγότερο από 46,2 δισ. ευρώ έως τώρα μέσα στον Μάρτιο, όταν κατά μέσο όρο ο μηνιαίος απολογισμός έδειχνε άνω των 170 δισ. ευρώ για τους δύο πρώτους μήνες του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτή είναι η πιο έντονη πτώση στις πωλήσεις Μαρτίου από το 2014 όταν άρχισαν να παρακολουθούνται για πρώτη φορά τα δεδομένα.

Οι εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς το κόστος χρηματοδότησης σε ευρώ για τις επιχειρήσεις με τις καλύτερες αξιολογήσεις σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία το 2020. Ο βαθμός πιστωτικού κινδύνου έφτασε επίσης σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί σχεδόν εδώ και δύο χρόνια την περασμένη εβδομάδα.

Στον αντίποδα στις ΗΠΑ οι εταιρικές συμφωνίες προχωρούν.

Ένα τεράστιο χρέος έκδοσης εταιρικών ομολογιακών τίτλων ύψους 130 δισ. δολ. υψηλής πιστοληπτικής βαθμολόγησης αποτιμάται σε αυτή την φάση και ήδη αυτή την εβδομάδα η αγορά καλωσόρισε συμφωνίες από την Anglo American Plc και την British American Tobacco Plc.

Οι εκδόσεις στην Ευρώπη την ίδια ώρα περιορίζονται και πάλι σε εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς θεωρούνται ασφαλέστερες συμφωνίες, αλλά με φειδωλό ρυθμό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τους επενδυτές πίσω στα μετρητά, με τις κατανομές να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της BofA τον Μάρτιο.

Στην Ασία οι επενδυτές δέχονται πλήγμα από όλες τις πλευρές καθώς οι ανησυχίες για τους δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία προκαλούν ανησυχίες ενώ ανησυχεί και μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed αυτή την εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:59 - 15 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.