ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cenergy: Ισχυρή δυναμική και έμφαση στην αξία έναντι των όγκων Κύριο

08:00 - 22 Σεπ 2022 | Επιχειρήσεις
Cenergy: Ισχυρή δυναμική και έμφαση στην αξία έναντι των όγκων
«Η αύξηση της κερδοφορίας συνεχίζεται, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ενισχύεται περαιτέρω» αναφέρει αρχικά η Cenergy Holdings στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, αποτυπώνοντας με λίγα λόγια όλη την «εικόνα» της επιτυχίας της.

Ενδεικτικά, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 60% σε ετήσια βάση, λειτουργικής κερδοφορίας κατά 26% και πωλήσεων κατά 36%. Ωστόσο, η διεύρυνση του ρεκόρ σε ό,τι αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ήταν αυτή που «τράβηξε τα βλέμματα». Συγκεκριμένα, «άγγιξε» νέα υψηλά και ανήλθε στο 1,1 δισ. ευρώ.

Στην κατάρριψη του ρεκόρ καθοριστική ήταν η συμβολή της θυγατρικής, Hellenic Cables, η οποία εξασφάλισε αρκετά έργα υψηλής τάσης και καλωδίων διασύνδεσης inter-array, οδηγώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του τομέα σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Cenergy στην οικονομική της έκθεση, «η έντονη δραστηριότητα στις αγορές και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω της παρούσας κρίσης αναμένεται να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο». Άξια αναφοράς και η συνδρομή της Σωληνουργεία Κορίνθου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της οποίας υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

«Η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, οι ισχυρές πωλήσεις και όλα τα μεγέθη κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνηγορούν προς μια ισχυρή δυναμική για το μέλλον» δήλωσε σχετικά ο CEO της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου, με τον όμιλο να πιστεύει ότι θα διατηρήσει και θα βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της κατά τη διάρκεια του 2022. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει, ακολουθεί με συνέπεια και σαφήνεια τη στρατηγική για αύξηση αξίας και όχι όγκων, αναπτύσσοντας για τους πελάτες του καινοτόμες λύσεις προστιθέμενης αξίας στο δυναμικά εξελισσόμενο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.

Σωλήνες

Αναφορικά με τις προοπτικές του τομέα σωλήνων χάλυβα, ο όμιλος αναμένει μία θετική χρονιά αφού το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των τελευταίων μηνών συνδυάζει υψηλή παραγωγική αξιοποίηση με καλύτερα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους. Για το δεύτερο εξάμηνο, επίκειται η εκτέλεση ενός πιο ευνοϊκού μείγματος έργων από άποψη λειτουργικού κέρδους, ενώ οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

Έτσι, η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την ανάπτυξή της βασιζόμενη στους ακόλουθους πυλώνες:

▪ Συνεχής είσοδος σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως αυτή επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και η οποία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Νότια Αφρική και από την Αμερική έως την Αυστραλία

▪ Νέα καινοτόμα προϊόντα στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως πιστοποιημένοι σωλήνες υδρογόνου, λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.λπ., καθώς και νέα προϊόντα στον αναπτυσσόμενο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Καλώδια

Από την πλευρά του, ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις επιδόσεις του επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα.

Σύμφωνα με τη Cenergy, η υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του συγκεκριμένου τομέα αναμένεται να διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, υποστηρίζοντας έτσι την κερδοφορία ολόκληρου του ομίλου. Η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές παραμένουν οι κινητήριες δυνάμεις για την κερδοφορία του τομέα.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω νέες αναθέσεις έργων θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η διοίκηση εξετάζει σήμερα την έναρξη ενός προγράμματος για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, με επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό παραγωγής.

Τέλος, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:38 - 22 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.