ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Intersport: Η έξοδος από την Τουρκία και οι νέες ισορροπίες Κύριο

20:23 - 29 Ιαν 2023 | Επιχειρήσεις
Intersport: Η έξοδος από την Τουρκία και οι νέες ισορροπίες
Μονόδρομος έμοιαζε για τη Fourlis η έξοδος από την αγορά της Τουρκίας, καθώς τα καταστήματα της Intersport στη γειτονική χώρα αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια βαρίδι.

Όταν ξέσπασε η κρίση στην Τουρκία ο όμιλος Fourlis είχε δίκτυο 24 καταστημάτων Intersport και 2 The Athlete's Foot και διατηρούσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων. Η δραστηριότητα στην Τουρκία το 2017 εμφάνιζε τζίρο περίπου 74 εκατ. λίρες (γύρω στα 18 εκατ. ευρώ τότε ή 4,1% στον τότε κύκλο εργασιών του ομίλου) και αρνητικό EBITDA 2,9 εκατ. λίρες (0,64 εκατ. ευρώ περίπου σε σύνολο EBITDA 41,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο). 

Το 2022 ο τζίρος είχε πια πέσει γύρω στα 10-12 εκατ. ευρώ και η Τουρκία έπαψε να είναι μια στρατηγική επένδυση για τον όμιλο.

Η συμφωνία πώλησης βασίστηκε σε enterprise value (EV) 3 εκατ. ευρώ περίπου και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε σε € 1.5 εκατ. περίπου, αφού ελήφθη υπόψη ο καθαρός δανεισμός και ισοδύναμα αυτού.

Έχοντας αποεπενδύσει πρόσφατα και από την The Athlete's Foot ο όμιλος Fourlis εστιάζει πλέον στην ανάπτυξη της Intersport στις τέσσερις αγορές που έχει ισχυρή παρουσία, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Σήμερα η Intersport αριθμεί δίκτυο 106 καταστημάτων και διαθέτει υπηρεσίες e-commerce σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία. Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2022 η δραστηριότητα αθλητικών ειδών του ομίλου Fourlis (Intersport και The Athlete's Foot) εμφάνισε πωλήσεις 131,5 εκατ. ευρώ και EBITDA (OPR) 7,4 εκατ. ευρώ.

Έμφαση δίνεται πλέον στην ικανοποίηση των πελατών με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, επενδύσεις σε logistic και την περαιτέρω ανάπτυξη του e-shop.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.