ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό: Η επένδυση με αριθμούς- Υπόσχεση για σπίτια... για όλους Κύριο

08:17 - 18 Οκτ 2022 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ελληνικό: Η επένδυση με αριθμούς- Υπόσχεση για σπίτια... για όλους
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην έκταση του Ελληνικού πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (17/10) τα εγκαίνια του πολυαναμενόμενου έργου.

Παρουσία πολιτικών, επιχειρηματιών αλλά και άλλων δημοσίων προσώπων, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι μεγάλοι εμπνευστές και διεκπεραιωτές του έργου, ο Σπύρος Λάτσης που είχε το αρχικό όραμα, αλλά και ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσίαασαν το πλάνο τους για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αστικής ανάπλασης.

Ας σταχυολογήσουμε όμως τις ομιλίες, προκειμένου να δούμε τι συνεπάγεται σε αριθμούς και αναμενόμενα αποτελέσματα η επένδυση.

Αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο παραγωγή της Lamda Development, που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο Ελληνικό του μέλλοντος μέσα από γραφικά υψηλής τεχνολογίας.

Όπως γίνεται γνωστό από αυτό, το πρώτο μεγάλο κομμάτι της ανάπλασης θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως πλέον η επένδυση είναι σε φάση υλοποίησης και πως ήδη τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς. Ακολούθως, για να απαντήσει σε όσους εκφράζουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με το έργο παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

1) Το έργο αναμένεται να αποφέρει στο ΑΕΠ ποσοστό ύψους 2,4%

2) Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας, προσωρινές μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ή και μόνιμες για όσους εργάζονται στις υπηρεσίες του Πάρκου.

3) Το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο χρήμα αφού η διεκπεραίωσή του στηρίζεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις.

4) Το έργο αναμένεται να αποφέρει πάνω από 14.000.000 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία

5) Θα ενισχυθούν κλάδοι όπως ο Τουρισμός, αφού αναμένεται να προσελκυθούν πάνω από 1.000.000 τουρίστες, αλλά και ο κλάδος των κατασκευών.

6) Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της υλοποίησης του έργου είναι η μεταφορά της πρωτεύουσας δίπλα στη θάλασσα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε μέσω τηλεσύνδεσης ο Σπύρος Λάτσης, που πέρα από τους δικούς του ανθρώπους, ευχαρίστησε και τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις που συνέβαλαν με τη σειρά τους στο να φτάσει το έργο εδώ που βρίσκεται την Κυβέρνηση Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα είπε:

  • Επί κυβέρνησης Σαμαρά θεσπίστηκαν οι νομοθετικές βάσεις και έγινε ο διαγωνισμός
  • Επί κυβέρνησης Τσίπρα έγινε η διαπραγμάτευση της σύμβασης με αύξηση χώρου πρασίνου και χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης πέρασε από τη Βουλή το υπουργικό διάταγμα.
  • Επί της τωρινής κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελέστηκε το δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και των πολεοδομικών ερευνών.

1 2

Στη συνέχεια, ο κ. Λάτσης ανακοίνωσε την ''έκπληξη'' της ημέρας, όταν επιχειρώντας να απαντήσει στις ανησυχίες όσων ισχυρίζονται ότι θα είναι μια έκταση και επένδυση για λίγους και εκλεκτούς, ενημέρωσε ότι θα τρέξει ένα οικιστικό πρόγραμμα με πολυκατοικίες προκειμένου και οι οικονομικά ασθενέστεροι να έχουν κίνητρο να μείνουν στην περιοχή.

Το πρόγραμμα αυτό θα εκτείνεται σε δύο άξονες:

Σε ένα μέρος του οικιστικού προγράμματος οι αγοραστές θα πληρώνουν τιμές αγοράς, ενώ στο υπόλοιπο θα υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται πριμοδοτήσεις από την Lamda και από το τραπεζικό σύστημα.

Τέλος το λόγο πήρε ο CEO της Lamda Development, κ. Αθανασίου που από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Σπύρο Λάτση που είχε το αρχικό όραμα, αλλά και όσους συνέβαλαν στο να ξεκινήσουν οι εργασίες για την διεκπεραίωση του έργου.

Όπως ενημέρωσε το έργο θα κοστίσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ότι με αίσθημα υψηλού σεβασμού, μετά το θεματικό πάρκο που ήδη απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής και αριθμεί πάνω από 1.000.000 επισκέπτες, το επόμενο κτίριο που θα παραδοθεί θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για ΑΜΕΑ προκειμένου να στεγάζει υπηρεσίες τους, συλλόγους, χώρους αναψυχής και θα κοστίσει 15.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023.

Tα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της έκτασης του ελληνικού στον χάρτη, το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας τοποθετήθηκε ακριβώς πάνω από τους παρευρισκόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα απλώνεται σε μια έκταση 6.200.000 τ.μ., και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας περιλαμβάνοντας πλήθος τοποσήμων.

Θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ. Θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και έναν σημαντικό και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Θα δημιουργηθεί δίκτυο 50 χιλιομέτρων για πεζούς και ποδηλάτες.

Και τέλος θα δημιουργηθούν 600.000 τ.μ κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ανοικτών χώρων.

Η συνολική έκταση αναμένεται να φιλοξενήσει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων, καζίνο, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων αλλά αναμένεται να χτιστεί και ο πρώτος ουρανοξύστης.

Εν αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης του έργου που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, με τελικό... στοίχημα το αν θα καταφέρει να δώσει ζωή στην περιοχή και να καλύψει τις ανάγκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Γεωργία Σαμπαζιώτη

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 02 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.