ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΤΕ: Βιωσιμότητα ώρα… μηδέν- Επενδύσεις άνω των €3 δισ. έως το 2027 Κύριο

08:55 - 08 Νοε 2022 | ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΤΕ: Βιωσιμότητα ώρα… μηδέν- Επενδύσεις άνω των €3 δισ. έως το 2027
Με βασική του προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο όμιλος ΟΤΕ προχωρά με «βήμα γοργό» σε νέες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027, όντας ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ένας από τους ισχυρότερους στο σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.

Ειδικότερα, ο όμιλος υλοποιεί πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, αποτελεί το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεισφέρει το 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Με μότο του το ρητό «with great power comes great responsibility» (με τη μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη), ο ΟΤΕ έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη που του αναλογεί στα θέματα βιωσιμότητας, στα οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ (φωτο), έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. «Δεν υπάρχει χρόνος» και «το αύριο είναι σήμερα» είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο CEO του ΟΤΕ -σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (7/11) για να παρουσιαστεί το όραμα του ομίλου ως προς την βιωσιμότητα- προκειμένου να αναδείξει την επείγουσα ανάγκη και να εξηγήσει του λόγους για τους οποίους έχει επικεντρωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στη συνέχεια, σημείωσε πως αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου από το 2012, κάνοντας «άλματα» ειδικά τα τελευταία χρόνια.

«Όραμά μας είναι να γίνουμε ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ και στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε πως «οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».

«Σύμμαχος» στο πλάνο του ΟΤΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν η συνέχεια και η συνέπεια που επιδεικνύει, υλοποιώντας δεσμεύσεις σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας. Η χάραξη της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης γίνεται σε πλήρη συντονισμό με την Deutsche Telecom, με τους τρεις παράγοντες που καθόρισαν την πορεία προς την επιτυχία να είναι η δέσμευση της διοίκησης, η εξίσου ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων του ομίλου, καθώς και οι εξειδικευμένες ομάδες που δημιουργήθηκαν στο «βωμό» της υλοποίησης του πλάνου.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που η Deutsche Telecom φιλοδοξεί να γίνει η πιο βιώσιμη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, βασιζόμενη στην στρατηγική του ομίλου ΟΤΕ. «Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, αλλά δε γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να κάνουμε “άλματα” και πρέπει να τα κάνουμε τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ στο τέλος της ομιλίας του.

Ο κίνδυνος του greenwashing και η κυκλική οικονομία

Προχωρώντας στην εξειδίκευση του πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης, η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ, κα. Ντέπη Τζιμέα, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε από την εταιρική κοινωνική ευθύνη προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να είμαστε μέρος της λύσης πέρα από μέρος του προβλήματος. Η κα. Τζιμέα στάθηκε επίσης στην πολυσύνθετη υπόσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία απαιτεί δεδομένα από όλες τις επιμέρους μονάδες του ομίλου, ενώ εξήγησε πως είναι απαραίτητη η ξεκάθαρη στόχευση και όχι η «τυφλή» καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθούν στόχοι που θα εξυπηρετούν το greenwashing, κάτι που προφανώς θέλει να αποφύγει ο όμιλος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 80% της ενέργειας που καταναλώνει ο όμιλος προέρχεται από τα data centers και σε αυτό το πλαίσιο εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας του ομίλου ΟΤΕ, κα. Σταυρούλα Αγγελοπούλου, στάθηκε στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτό τον τομέα δεν μπορείς να θέσεις στόχους από τη μια μέρα στην άλλη. «Ο όμιλος ΟΤΕ ενσωματώνει τις αρχές κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του εδώ και αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ψηφιστούν σχετικές νομοθεσίες» εξήγησε η κα. Αγγελοπούλου, τονίζοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια ο όμιλος έχει διαχειριστεί υπεύθυνα σχεδόν το 90% των αποβλήτων από τις δραστηριότητές του. «Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία» πρόσθεσε.

Οι βασικές δεσμεύσεις και τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια

Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερις προτεραιότητες: 1) κλιματική ουδετερότητα,  2) κυκλική οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας, 3) συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία, 4) ψηφιακή κοινωνία για όλους. Τα βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων πυλώνων συμπυκνώνονται στα παρακάτω διαγράμματα:

Κλιματική Ουδετερότητα

Κυκλική Οικονομία

Συμπερίληψη

Ψηφιακή Κοινωνία

Έθεσε και στόχους με βάση τις στρατηγικές του προτεραιότητες, ανακοινώνοντας τις εξής πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον:

- Κλιματική ουδετερότητα για τον όμιλο ΟΤΕ από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.

- Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.

- Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.

- Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών του ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.

- Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του ομίλου ΟΤΕ το 2021-2024.

Παράλληλα, ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), δηλαδή συμφωνιών για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαμάζ. Σημείωσε ακόμη πως ο ΟΤΕ δεν έχει πλάνο ανάπτυξης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς επικεντρώνεται σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις στον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων του, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι οπτικές ίνες, τα δίκτυα 5G, αλλά και η βελτίωση των λειτουργιών του.

Τέλος, στο κομμάτι της κοινωνικής συνεισφοράς του ομίλου αυτή ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, με τον κ. Τσαμάζ να επισημαίνει ότι η επιτυχία για μια εταιρεία δεν είναι μόνο να είναι η καλύτερη στον τομέα της, αλλά να προσφέρει και στους ανθρώπους της.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.