ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Μειώνονται στο 30% τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

12:41 - 21 Απρ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Fitch: Μειώνονται στο 30% τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών
Νέα έκθεση δημοσίευσε σήμερα (20/4) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με την οποία προβλέπει μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από τα επίπεδα του 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι τα πρόσθετα μέτρα από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και η πιθανή παράταση του «Ηρακλής» θα επιταχύνουν περαιτέρω το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης, η Fitch αναφέρει: «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022.

Παρά κάποιον εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα παραμείνουν υψηλές το 2021 (1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους)».

Περισσότερα δάνεια σε moratoria για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Επιπλέον, σύμφωνα με την Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση – όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία – που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.

Σε απόλυτα ποσά, τον μεγαλύτερο όγκο δανείων σε moratoria είχαν οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 21 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.