ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζική εβδομάδα αποτελεσμάτων: Οι θετικοί οιωνοί και οι πρώτες ενδείξεις Κύριο

08:00 - 23 Μαϊ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τραπεζική εβδομάδα αποτελεσμάτων: Οι θετικοί οιωνοί και οι πρώτες ενδείξεις
Οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, καθώς η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου.

Ειδικότερα, η Eurobank θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες επιδόσεις της την ερχόμενη Τετάρτη (25/5), η Alpha Bank την Πέμπτη (26/5) και η Εθνική την Παρασκευή (27/5), όλες τους μετά τη λήξη της εκάστοτε συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανοίξει στις 12 Μαΐου την αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε διπλασιασμό των εσόδων της στο α’ τρίμηνο, καθώς και ισχυρή κερδοφορία με καθαρό αποτέλεσμα στα 520 εκατ. ευρώ. Ήταν, μάλιστα, το δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο για την τράπεζα.

Η τραπεζική εβδομάδα αποτελεσμάτων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα αποτυπώσουν στις οικονομικές τους εκθέσεις τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού ρεκόρ στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο τρίμηνο όπου θα γίνει αναφορά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές σε σχέση με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί φέτος από τις τράπεζες, με το «βλέμμα» να είναι περισσότερο στραμμένο στα «κόκκινα» δάνεια.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης

Για μετάβαση από τον κίνδυνο στην ανάπτυξη κάνει λόγο η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπουν σε νέο πλαίσιο το 2022, καθώς θα μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα» δάνεια. «Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής», σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης και προσθέτει: «Βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης βιβλίων δανείων».

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες έδωσε η Fitch Ratings, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, κατά δύο βαθμίδες για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της Alpha Bank σε B από CCC+, των Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε B+ από B- και της Τράπεζας Πειραιώς σε B- από CCC+. Παράλληλα, η Fitch δίνει θετικό outlook για τις Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ διατηρεί το σταθερό για Eurobank και Εθνική. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch χαρακτηρίζει «ανθεκτικές» τις τράπεζες απέναντι στις μακροοικονομικές προκλήσεις, καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση των αυξημένων κινδύνων, τους οποίους επιφυλάσσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Και η Moody's αναβάθμισε τις αξιολογήσεις για τις συστημικές τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank «πέρασαν» σε Ba3 από Β2, η Alpha Bank σε Β1 από Β2 και η Τράπεζα Πειραιώς σε Β2 από Β3, ενώ το outlook παρέμεινε θετικό για όλες. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατηρεί τις θετικές προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τη Moody's, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley εστίασε στις επιπτώσεις της επικείμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τονίζοντας πως πρόκειται για έναν ακόμη θετικό καταλύτη, καθώς θα αυξηθούν με αυτό τον τρόπο τα έσοδα από τόκους για τις συστημικές τράπεζες. Κάνει λόγο για καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 10 δισ. ευρώ έως το 2024, αλλά και για αύξηση δανείων κατά 6 με 8 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. «Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης», ο οίκος βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται «στο μεταίχμιο μιας πιθανής καμπής για την αύξηση των δανείων, που θα οδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η JP Morgan τονίζει πως τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 10% έως το 2024, ενώ παράλληλα «βλέπει» κι άλλα περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου βασίζονται σε αυτό το σενάριο, καθώς οι μονοψήφιοι δείκτες NPEs είναι σταθεροί και οι προοπτικές βιώσιμης αύξησης των δανείων και υψηλότερων ROTEs έχουν βελτιωθεί ορατά.

Την πιστοληπτική αξιολόγηση (ICR) και την αξιολόγηση αντισυμβαλλόμενου (RCR) των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε η S&P Global Ratings. Με αυτό τον τρόπο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, όπως επισημαίνει, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον τους. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «επιτέλους η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών και την αυξημένη εστίαση στον έλεγχο των δαπανών».

Αντίθετα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δ’ τρίμηνο του 2021 αντικατοπτρίζουν τις πιέσεις σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους. Βέβαια, η κερδοφορία των τραπεζών εξακολουθεί να φαίνεται αξιοπρεπής, σύμφωνα με τον βρετανικό επενδυτικό οίκο. Αναμένει επίσης και από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να ανακοινώσουν θετικά αποτελέσματα κερδοφορίας για το 2022, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:49 - 23 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.