ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank Equities: Υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες- Αυξάνονται οι τιμές στόχοι Κύριο

17:40 - 26 Οκτ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Eurobank Equities: Υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες- Αυξάνονται οι τιμές στόχοι
Σε μια ισχυρή θεμελιώδη βάση βρίσκονται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τα αυξανόμενα επιτόκια να παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κερδοφορία του 2022-2023, αποκλείοντας ένα αποτέλεσμα εγχώριας ύφεσης το επόμενο έτος.

Οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν ωστόσο παραμελημένες και υποτιμημένες από την αγορά, αναφέρει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για τον τραπεζικό κλάδο. 

Ειδικότερα, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δεν συμβαδίζουν με τα θεμελιώδη μεγέθη τους, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities οι οποίοι αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους της Alpha Bank σε 1,50 ευρώ από 1,42 ευρώ προηγουμένως, της Εθνικής Τράπεζας σε 4,58 ευρώ από 4,50 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς σε 2,02 ευρώ από 1,8 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «buy» και για τις τρεις τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Equities, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει άνοδο 3% από την αρχή του έτους έως σήμερα, καταγράφοντας μεν επίδοση καλύτερη από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13% το ίδιο διάστημα, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ένα σημαντικό discount της τάξης του 25% σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 

Με το κλίμα στις αγορές να είναι υπεραπαισιόδοξο (uber bearish) η χρηματιστηριακή βλέπει βάση στο επιχείρημα ότι πολλά κακά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί στις τραπεζικές μετοχές και θεωρεί ότι η ισορροπία ρίσκου-οφέλους αναμένεται να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα, δεδομένης και της εξαιρετικά χαμηλής αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών(0,3-0,5x 2023e P/BV).

Ωστόσο, η Eurobank Equities δεν αναμένει ένα «ράλι» διαρκείας στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και το ακόμη επισφαλές εξωτερικό περιβάλλον.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ορισμένα στοιχεία, τα οποία λειτουργούν αντισταθμιστικά στις παγκόσμιες προκλήσεις:

  • Η έναρξη ενός νέου πιστωτικού κύκλου
  • Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, χάρη στον τουρισμό και τα κοινοτικά κονδύλια
  • Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, η οποία τονώνει τα έσοδα από τόκους
  • Η ομαλοποίηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων
  • Η αύξηση των τιμών του real estate

«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά στηρίγματα, είναι πιθανό να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, παρότι θα οδηγήσει σε μια διαχειρίσιμη επιδείνωση των τάσεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs)» σχολιάζει η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:48 - 26 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.