ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cenergy: Υψηλό ανεκτέλεστο με στόχο τη διατήρηση σε τροχιά κερδοφορίας Κύριο

09:00 - 13 Μαρ 2023 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Cenergy: Υψηλό ανεκτέλεστο με στόχο τη διατήρηση σε τροχιά κερδοφορίας
«Το ανεκτέλεστο μπορεί να κάνει την κερδοφορία διατηρήσιμη». Αυτή η φράση συνοψίζει την ικανοποιητική πορεία της Cenergy Holdings το 2022, αλλά και το πλάνο παραμονής της σε τροχιά κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε μάλιστα ο οικονομικός διευθυντής (CFO) του ομίλου, Αλέξανδρος Μπένος, κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων σε αναλυτές, το πολύ ισχυρό ανεκτέλεστο ώθησε τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα κέρδη του 2021 (30,5 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έσπασε το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ιστορικά υψηλό μέγεθος, με τους δύο κλάδους του ομίλου να εξασφαλίζουν σημαντικές αναθέσεις έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το παραπάνω ποσό, όπως διευκρίνισε η διοίκηση, αφορά υπογεγραμμένες συμβάσεις ή επίσημες αναλήψεις έργων και όχι παραγγελίες, που σημαίνει ότι ανεπίσημα το συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο. Ως προς τον καταμερισμό του ανεκτέλεστου, το 1,35 δισ. ευρώ αφορά τον κλάδο των καλωδίων (Hellenic Cables) και τα 670 εκατ. ευρώ τον κλάδο σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου - Corinth Pipeworks). Με γνώμονα την σταθερή ανάπτυξη και την επαρκή κερδοφορία, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξης Αλεξίου, είχε αναφέρει πως «αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παρέχει την ευχέρεια για τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων που θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, που πηγάζει από την επιταχυνόμενη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Focus στην αμερικανική αγορά

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο κ. Μπένος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ισορροπημένη ανάπτυξη του ομίλου και στάθηκε στην αναλογία καθαρού χρέους προς λειτουργική κερδοφορία (Net Debt/EBITDA), η οποία παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε από 3.1x το 2021 σε 3.3x το 2022. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε καθυστερήσεις στις πληρωμές από πελάτες και συνεργάτες κατά το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, οι οποίες δεν επέτρεψαν στον όμιλο να έχει τη ρευστότητα που υπολόγιζε για τις αρχές του 2023. Αναφορικά με τις εξαγωγές, εστίασε στην προτεραιότητα που δίνει η Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, με το ποσοστό συμβολής επί των συνολικών εσόδων να διαμορφώνεται από 2,4% το 2021 σε 18,4% το 2022. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα έσοδα αυξήθηκαν από 1,054 δισ. ευρώ πρόπερσι σε 1,426 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, γίνεται αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο «ποντάρει» ο όμιλος στην αμερικανική αγορά.

Στους δύο επιμέρους κλάδους, για τα καλώδια το 2022 ήταν μία χρονιά ισχυρής κερδοφορίας και σταθερής ανάπτυξης, με τον γενικό διευθυντή της Hellenic Cables, Κωνσταντίνο Σαββάκη, να κάνει λόγο για διπλασιασμό της δυναμικότητας των υποβρύχιων καλωδίων. Παράλληλα, τόνισε πως η επιλεκτικότητα ενισχύει τις συνεργασίες της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, βασιζόμενος στο ότι οι περισσότεροι «παίκτες» στην αγορά των καλωδίων αναζητούν μακροχρόνιες συνεργασίες. Για τους σωλήνες χάλυβα το 2022 ήταν ένα έτος ανανέωσης (turnaround year) με θετικές προοπτικές για το μέλλον, με τον γενικό διευθυντή της Corinth Pipeworks, Ηλία Μπεκίρο, να στέκεται στο πολύ ισχυρό ισοζύγιο και τη ρευστότητα της εταιρείας, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στο μέλλον με προτεραιότητα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Κατά την παρουσίαση των προοπτικών των δύο κλάδων της Cenergy Holdings, αναφορικά με τα καλώδια το outlook έχει ως εξής:

• Ισχυρές επιδόσεις όσο συνεχίζονται τα υψηλά επίπεδα ζήτησης

• Σταθερή κερδοφορία λόγω του εξασφαλισμένου ανεκτέλεστου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της υψηλής παραγωγικής ικανότητας

• Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δυναμική που παρουσιάζει η ηλεκτροκίνηση θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω το βιβλίο παραγγελιών

• Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα, στους σωλήνες χάλυβα το outlook βασίζεται:

• Στην ισχυρή ζήτηση ενέργειας και τις υψηλές τιμές

• Στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και

• Στις fast track αποφάσεις από μεγάλες εταιρείες του O&G κλάδου (oil & gas - πετρέλαιο και φυσικό αέριο)

Το πρώτο μέρισμα και η… Πετζετάκις

Βασικός στόχος της Cenergy Holdings είναι να παράγει και να προσφέρει έργα και προϊόντα υψηλής αξίας, σύμφωνα με τον κ. Μπένο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος τόνισε πως η διοίκηση του ομίλου ανεβαίνει level προτείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του διανομή μερίσματος, που θα ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 8 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της Cenergy Holdings αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου, την έγκριση του παραπάνω μεικτού μερίσματος.

Σε ό,τι αφορά το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα, το οποίο απέκτησε ο όμιλος σε πλειστηριασμό τον περασμένο Οκτώβριο, ο CFO της Cenergy Holdings σημείωσε ότι αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις αποθηκευτικές ανάγκες της Hellenic Cables. Σε επόμενη φάση, στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μίας παραγωγικής μονάδας καλωδίων χαμηλής τάσης και οπτικών ινών. Τέλος, όπως ανέφερε η διοίκηση, συνολικά η Cenergy Holdings συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων. Στρατηγική της παραμένει η δημιουργία κερδών από τον μοναδικό της ρόλο ως «energy enabler» και η επένδυση στην παραγωγική της ικανότητα ώστε να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την αναπτυσσόμενη αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και της ηλεκτροκίνησης.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 05:10 - 13 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.