ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HELLENiQ ENERGY: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη Κύριο

09:00 - 01 Μαρ 2024 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
HELLENiQ ENERGY: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές την Κρήτης, διευκρίνισε την Πέμπτη (29/2) η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023.

Επανέλαβε, δε, ότι στο μεσοδιάστημα γίνεται η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τις περιοχές αυτές, και στο τέλος του έτους, ύστερα από συνεννόηση με τους εταίρους που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, θα υπάρξουν νεότερα.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση, παραπέμποντας σε νεότερη ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12-18 μήνες προτού έρθει το γεωτρύπανο, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας θα προχωρήσουν μόνο αν είναι οικονομικά βιώσιμες. Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, ο στόχος είναι 1 γιγαβάτ ως το τέλος του 2025.

Ο ίδιος τόνισε ότι στο ευρύτερο περιβάλλον υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για το φυσικό αέριο και σημείωσε ότι σε σχέση με πέρσι στη δημόσια συζήτηση η κατεύθυνση έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει μια σταδιακή αλλά αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι υδρογονάνθρακες δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί στην ανανέωση του προσωπικού, στη μείωση του κόστους, αλλά και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που καταργεί ορισμένες θέσεις εργασίας.

Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,237 δισ. ευρώ για το 2023 και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 606 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 13% και πάνω από το 50% διοχετεύθηκε σε εξαγωγές.

Το ΔΣ της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό μέρισμα να διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί. Η διανομή αυτή οδηγεί σε συνολική μερισματική απόδοση άνω του 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 01 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.