ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς επηρεάζει τη ναυλαγορά tankers η εκλογική «μάχη» Τραμπ-Μπάιντεν Κύριο

08:00 - 25 Αυγ 2020 | Ναυτιλία
Πώς επηρεάζει τη ναυλαγορά tankers η εκλογική «μάχη» Τραμπ-Μπάιντεν
Οι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου, προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενδέχεται να δρομολογήσουν θεμελιώδεις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας τις πετρελαϊκές αγορές και κατ' επέκταση τη ναυλαγορά των tankers.

Όπως επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Gibson, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως έχουν χαράξει διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την εξωτερική πολιτική.

Ο αντίκτυπος Τραμπ 

«Η προεδρία Τραμπ σηματοδότησε μία σημαντική αλλαγή, στην παγκόσμια πολιτική, τις ενεργειακές αγορές και το διεθνές εμπόριο» τονίζει ο οίκος και εξηγεί: «Από νωρίς η αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και άμεσα ξεκίνησε να επιβάλει κυρώσεις για την εφαρμογή των πολιτικών της επιλογών, υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντι σε Ιράν και Βενεζουέλα, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της παραγωγής αργού και των εξαγωγών από αυτές τις χώρες».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «κατά την περίοδο 2018-2019, η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη προκάλεσε δραματική μείωση των κινεζικών εισαγωγών αργού από τις ΗΠΑ. Μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και αφού η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα ανέκαμψε, από τα χαμηλά λόγω των μέτρων lockdown, το διμερές εμπόριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα περίπου 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι σχεδόν μηδενικών συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, οι πολιτικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας επιδεινώθηκαν, με φόντο το εμπόριο, τον κορονοϊό και το Χονγκ Κονγκ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η παγκόσμια κοινότητα παρακολούθησε το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους και τις πιέσεις Τραμπ για την απαγόρευση της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok στις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν είναι σαφής η επίδραση της κλιμάκωσης των εντάσεων στο εμπόριο. Παρότι, όμως, οι αγορές παραμένουν ισχυρές και οι Κινέζοι ναυλωτές έχουν κλείσει tankers για παραδόσεις Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις είναι μία πραγματική απειλή».

Το διαφορετικό πλάνο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον Gibson, «οι εκλογές αντιπροσωπεύουν μία πραγματική δυνατότητα αλλαγής». Ειδικότερα, αναφερόμενος στις αναγγελίες του Μπάιντεν, ο ναυλομεσιτικός οίκος υπογραμμίζει ότι «το πιο σημαντικό σημείο είναι, ίσως, η δέσμευσή του να επικεντρωθεί σε ενέργεια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η πλευρά των Δημοκρατικών παρουσίασε ενεργειακά σχέδια, για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2050. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα απαιτούν από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2040, θα υποχρεώνουν τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταργήσουν σταδιακά τις εξορύξεις και τους αυτοκινητοβιομήχανους να παράγουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα μέχρι το 2035».

Για την εξωτερική πολιτική, που αναμένεται να ακολουθηθεί αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, σημειώνεται αρχικά, ότι «οι εκλογές θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον του Ιράν. Στο παρελθόν, ο Μπάιντεν τάχθηκε σε πολλές περιπτώσεις, υπέρ της διπλωματίας και της στήριξης διεθνών συγκλίσεων. Τον Ιανουάριο, πρότεινε ότι μία από τις επιλογές για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, είναι η επανέναρξη του διαλόγου με τους Ευρωπαίους εταίρους, αυξάνοντας την πιθανότητα επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης».

«Αναφορικά με τις σχέσεις με άλλα κράτη, και δη με την Κίνα, μολονότι ο Μπάιντεν προωθεί και ο ίδιος ένα μήνυμα σκληρής στάσης απέναντί της, εμφανίζεται πρόθυμος να αλλάξει την τακτική για την επανεκκίνηση των συζητήσεων. Σε σχέση με τη Βενεζουέλα και την αντιπολίτευση του Νικολάς Μαδούρο, δεν αναμένονται σημαντικές πολιτικές αλλαγές, καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς πολιτικούς, ο οποίος στήριξε τον Χουάν Γκουαϊδό» προσθέτει ο οίκος.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με τον Μπάιντεν, να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, αν υπάρξει πράγματι αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, είναι πιθανό να δούμε αξιοσημείωτες μεταβολές σε διαφορετικά επίπεδα» καταλήγει.

Γιώργος Γεωργίου

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 25 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.