ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκλωβισμένοι ναυτικοί: Εντείνονται οι πιέσεις για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης

16:44 - 02 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Εγκλωβισμένοι ναυτικοί: Εντείνονται οι πιέσεις για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης
Αλλεπάλληλες πιέσεις ασκούν στην παγκόσμια κοινότητα κορυφαίοι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, προκειμένου να αναγνωριστούν οι ναυτικοί ως εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν βασικές υπηρεσίες («key workers»). Προς αυτήν την κατεύθυνση η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλεί όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση.

Το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τον Πρέσβη της Ινδονησίας και παρουσιάστηκε στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να επιτραπούν οι αλλαγές πληρωμάτων και να διασφαλιστεί η ιατρική περίθαλψη όλων των εργαζομένων στις θάλασσες. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης και σθεναρής αντίδρασης από όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι ναυτικοί είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία είτε δεν μπορούν να μεταβούν σε αυτά λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (International Chamber of Shipping - ICS), 44 κράτη - μέλη του ΟΗΕ έχουν προβεί στην αναγνώριση των ναυτικών ως «key workers». Παρότι αυτό το ψήφισμα είναι ένα θετικό βήμα, προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, τόνισε το ICS και κάλεσε κι αυτό με τη σειρά του τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν την ισχύ τους και να πείσουν κι άλλα κράτη για την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization - IMO), Kitack Lim ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων στις χώρες, οι οποίες έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αναγνώριση των ναυτικών ως "key workers" και σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους εταίρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που εργάζονται αδιάκοπα για να βρουν δρόμους διευθέτησης αυτής της κατάστασης. Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ζωές των ναυτικών έχουν δυσκολευτεί και αυτό το γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πλοίων και την εφοδιαστική αλυσίδα».

«Οι δυσκολίες στις αλλαγές πληρωμάτων και η αδυναμία παροχής ασφαλών μεταφορών στα διεθνή σύνορα, διακινδυνεύουν τη ροή του εμπορίου, στο οποίο βασίζονται οι οικονομίες μας» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ICS, Guy Platten και συμπλήρωσε: «Καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο διακοπών, η ναυτιλιακή βιομηχανία ξεκινά την εκστρατεία "Seafarers Delivering Christmas" (οι ναυτικοί παραδίδουν τα Χριστούγεννα). Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στη χριστουγεννιάτικη ευχή των ναυτικών και να δώσουν ένα τέλος στην κρίση αλλαγής πληρωμάτων».

Εμβολιασμός ναυτικών

Ο γγ του ΙΜΟ στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών. Θέμα το οποίο έχει αναδείξει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Είναι υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για την Covid 19, μαζί με άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Αυτό θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον χωρίς Covid-19 για τους ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού, καθώς και τη διευκόλυνση των αλλαγών και του επαναπατρισμού των πληρωμάτων, που επί του παρόντος έχουν διαταραχθεί σοβαρά, προστατεύοντας παράλληλα την αδιάλειπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου» είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:59 - 02 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.