ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων bulk carriers σε ρεκόρ πωλήσεων

08:31 - 28 Ιουλ 2021 | Ναυτιλία
Η αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων bulk carriers σε ρεκόρ πωλήσεων
Η ανάκαμψη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου επέφερε αύξηση των αγοραπωλησιών για τα πλοία από δεύτερο χέρι. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Intermodal, η δραστηριότητα των αγορών και πωλήσεων αυξήθηκε στη διάρκεια του 2021 φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο.

Το αυξημένο ενδιαφέρον έχει καθοδηγηθεί από θεαματική απόδοση της ναυλαγοράς και υποτίμηση της αξίας των πλοίων συγκριτικά με την απόδοση κερδοφορίας και τις προσδοκίες κερδών.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός αγοραπωλησιών ακολουθούμενος από τον Ιούνιο όπου η απόδοση της ναυλαγοράς στο μέγεθος panamax και supramax έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Όπως αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal, οι συνολικές συναλλαγές αγοραπωλησιών κατά τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν κατά περίπου 25% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2021, φτάνοντας σε περισσότερες από 80 αγοραπωλησίες, για τον μήνα Απρίλιο ανήλθαν σε περίπου 65, παρουσιάζοντας 25% μηνιαία μείωση. Προχωρώντας προς τον Μάιο του 2021, οι συνολικές προσφορές αυξήθηκαν κατά περίπου 10 σε αριθμό πλοίων  και όσον αφορά τον Ιούνιο του 2021, ο αριθμός των συμφωνιών δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των αγοραπωλησιών των πλοίων, οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων παρουσίασαν σημαντική ετήσια άνοδο. Στο παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η εξέλιξη των τιμών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου στα διάφορα μεγέθη πλοίων από τον Ιούλιο 2020 εώς και σήμερα συγκριτικά με τα δυο προηγούμενα έτη. Όπως διαφαίνεται η ανοδική τάση των τιμών των πλοίων εξελίσσεται πιο σημαντική στο μεγαλύτερο μεγέθος πλοίου capesize μεταφοράς σιδηρομεταλεύματος μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

 bulk

Στο μεγαλύτερο μέγεθος capesize, η αξία έχει πλησιάσει τα 37.5 εκ δολάρια από 27.6 εκ που ήταν στη διάρκεια του 2020 και για το αντίστοιχο μέγεθος νέας τεχνολογίας ενεργειακής απόδοσης είναι ακόμα μεγαλύτερη σε 43.8 εκ δολάρια από 36.1. Συνεπώς μιλάμε για αύξηση στις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων μεγέθους από 8 εώς 10 εκ δολάρια. Συγκριτικά στα μικρότερα μεγέθη πλοίων μεγέθους ultramax με χωρητικότητας 63,000 τόνων, η ετήσια αύξηση αγγίζει 7,5 εκ δολάρια και στο ακόμα μικρότερο μέγεθος handysize χωρητικότητας 37,000 τόνων η ετήσια αύξηση δεν ξεπερνά τα 5 εκ δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.