ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα πέτυχε να αποσυρθεί το εμπάργκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου

13:53 - 09 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Η Ελλάδα πέτυχε να αποσυρθεί το εμπάργκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου
Ύστερα από έντονες εσωτερικές διεργασίες και σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα πέτυχε να αφαιρεθεί από το προσχέδιο του τελευταίου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία η πρόβλεψη απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το εμπάργκο στη μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες παύει ουσιαστικά να υπάρχει, γεγονός που ασφαλώς ικανοποιεί πλήρως ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι στο αρχικό προσχέδιο κυρώσεων, προβλεπόταν η απαγόρευση σε οποιοδήποτε πλοίο Ευρωπαϊκής εταιρειας ή που βρίσκεται στην κατοχή και τον έλεγχο Ευρωπαίων πολιτών, ανεξαρτήτως σημαίας, να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο οπουδήποτε στον κόσμο.
 
Η πρόβλεψη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ελληνόκτητη ναυτιλία, καθώς θεωρείτο ότι θα επέτρεπε στους ανταγωνιστές της, όπως στην Κίνα να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός Ευρώπης. Η αφαίρεσή της αποτελεί διπλωματική νίκη για τη χώρα, σημαντικό μέρος της οποίας πιστώνεται στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε, πρέσβη Ιωάννη Βράιλα.
 
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι από τη στιγμή που ούτε καν οι G7, δηλαδή συμμαχικές χωρες οπως η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, δεν είναι διατεθειμένοι αυτή τη στιγμή να δεσμευτούν ότι τα πλοία τους δεν θα μεταφέρουν Ρωσικό πετρέλαιο εκτός των συνόρων τους, είναι αυτοκτονικό η Ευρώπη να αποκλείσει τα δικά της πλοία από τη Ρωσική αγορά.
 
Έτσι, η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εντός Ευρώπης, αλλά θα επιτρέπεται η μεταφορά του από τη Ρωσία σε χώρες εκτός ΕΕ.
 
Αξιζει πάντως να σημειωθεί ότι η νίκη μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη συμβολική, αφού η πρόβλεψη απαγόρευσης της ασφάλισης φορτίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παραμένει. Και από τη στιγμή που Ευρωπαϊκές εταιρείες ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, η ασφάλιση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί από δυσχερής έως σχεδόν αδύνατη.
 
Εξυπακούεται τέλος ότι η απαγόρευση είσαγωγης ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη παραμένει στο τελευταίο προσχέδιο κυρώσεων της ΕΕ που βρίσκεται υπό συζήτηση στις Βρυξελλες. Το πακέτο έχει κολλήσει στις αντιδράσεις της Ουγγαρίας, ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές θα καμφθούν πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 09 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.